Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Studies van twee naakte ruiters op een paard voor 'De slag bij Cascina' (recto), Studies van een uitgestrekte rechter onderarm voor het fresco 'De dronkenschap van Noach' (verso)

Studies van twee naakte ruiters op een paard voor 'De slag bij Cascina' (recto), Studies van een uitgestrekte rechter onderarm voor het fresco 'De dronkenschap van Noach' (verso)

Michelangelo Buonarroti (in circa 1508-1509)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Michelangelo was een veelzijdige en vernieuwende kunstenaar: schilder, beeldhouwer, architect en dichter, een ware homo universalis. Hij werkte voor de meest vooraanstaande opdrachtgevers van zijn tijd, de Medici in Florence en paus Julius II in Rome. Mede door zijn hoge leeftijd en het feit dat zijn werk al tijdens zijn leven zeer gezocht was, is er veel van bewaard gebleven, vooral tekeningen. In de museumcollectie bevinden zich drie tekeningen van hem. Dit blad is aan beide zijden betekend. Op de ene zijde zijn twee studies van onderarmen te zien. Deze werden gemaakt als voorbereiding voor de opgeheven rechterarmen van de zonen van Noach, rechts in het fresco De dronkenschap van Noach op het plafond van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan. Uit de correctie van de contouren blijkt dat Michelangelo op zoek was naar de juiste houding van de armen en handen. De spieren en pezen probeerde hij door arcering zo natuurlijk mogelijk weer te geven. Daarbij heeft hij ongetwijfeld getekend naar een levend model. De tekening linksboven op de keerzijde van het blad toont twee naakte ruiters, die ter variatie zijn herhaald. Het is waarschijnlijk een voorstudie voor een niet uitgevoerd detail van een van de fresco’s in de Sixtijnse kapel. De andere studie van een mannentorso maakte Michelangelo na het blad 180 graden te hebben gedraaid. [tekst: Albert Elen]

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Studies van twee naakte ruiters op een paard voor 'De slag bij Cascina' (recto), Studies van een uitgestrekte rechter onderarm voor het fresco 'De dronkenschap van Noach' (verso)
Materiaal en techniek Zwart krijt
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 198 mm
Hoogte 222 mm
Makers Tekenaar: Michelangelo Buonarroti
Inventarisnummer I 513 recto (PK)
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie / former collection Koenigs)
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1940
Leeftijd maker Circa 28 tot 38 jaar
Verzamelaar Franz Koenigs
Tentoonstellingen Rondom Raphaël (1997)
TEFAF - Collecting Collectors (2016)
De Collectie Twee - wissel I, Prenten & Tekeningen (2009)
Externe tentoonstellingen Michelangelo Divine Draftsman and Designer (2017)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Italië > Zuid-Europa > Europa

Alles over de maker

Michelangelo Buonarroti

Caprese 1475 - Rome 1564

Michelangelo is ongetwijfeld een van de meest bekende en meest succesvolle kunstenaars van de Italiaanse renaissance. Hij is niet alleen schilder, maar ook...

Bekijk het volledige profiel