Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top

Boijmans Kinderbestuur

Welkom op de pagina van het Boijmans Kinderbestuur. Museum Boijmans Van Beuningen stelt voor een periode van in ieder geval vier jaar een kinderbestuur aan, dat meedenkt over het beleid, programmering en identiteit van het museum. Zo geeft het museum – als onderdeel van de ambitie om het aandeel jong publiek van het museum te vergroten, maar ook in een periode waarin de komst van het Depot grote veranderingen teweeg zal brengen – een stem aan een belangrijke groep inwoners van Rotterdam: kinderen in de basisschoolleeftijd.

Het eerste kinderbestuur is van start gegaan op 1 september 2016 en zij geven nu het stokje door aan het tweede Boijmans Kinderbestuur. Ieder Kinderbestuur draait een schooljaar met het museum mee. In het tweede kinderbestuur zitten een aantal bekende gezichten uit het eerste kinderbestuur en een aantal nieuwe leden. Het tweede Boijmans kinderbestuur, Wessel, Rosalie, Helena, Louk, Hannah, Fabian, Mirthe, Mette en Issa, stellen zich graag even persoonlijk aan je voor!

Spiegel

De 'gemiddelde museumbezoeker' is volgens onderzoek een hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd. Het museum heeft zichzelf de ambitie gesteld het aandeel kinderen te vergroten naar 20 procent van het totale bezoek in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken. Het aanstellen van het Kinderbestuur maakt deel uit van dat plan. Sluit de manier waarop het museum zich presenteert wel aan bij de beleving van het kind? Het kinderbestuur houdt het museum een belangrijke spiegel voor en geeft een stem aan een grote groep inwoners van Rotterdam; kinderen in de basisschoolleeftijd.

Spiegel
Boijmans Kinderbestuur

‘Nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen.’ – Mirthe

Het bestuur komt ten minste eens per maand bijeen voor een ‘kinderbestuursvergadering’. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmans club, waarvan al 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma; ze verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen speciale workshops.

Kinderen weten zelf het beste wat kinderen leuk vinden. De kinderbestuursleden denken ook mee over het algemene beleid van het museum. Zij gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers om zo ook werken aan een beter museum. Door workshops en speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie. In het bestuursjaar zal een bestuurslid Museum Boijmans Van Beuningen in al zijn aspecten ervaren en van binnenuit kennismaken met de wereld van kunst en cultuur.

Je kunt het Boijmans Kinderbestuur volgen via deze webpagina en via Instagram.

Het Boijmans Kinderbestuur 2017 wordt mogelijk gemaakt door PriceWaterhouseCoopers.