De projecten van Boijmans in de Stad
Lees meer over de projecten van Boijmans in Rotterdam:
Nu het museum gesloten is voor de renovatie en vernieuwing, is er tijd om projecten in de stad te ondersteunen en zo de Rotterdamse samenleving, waarin ze is geworteld, te inspireren.
Boijmans heeft een changemakers-programma ingezet om sociale innovaties in de stad aan te jagen, vanuit design en kunst. Met de menselijke energiecentrale in BoTU en de eerste online tentoonstelling over de afbreekeconomie. Op Zuid heeft het museum een luisterpost geopend, Hillevliet, waar we in gesprek gaan met de buurt, collega’s en creatieve makers over kunst, cultuur en het leven in Rotterdam.
In het museum staat de blik op de wereld centraal. Door de kunst leren we elkaar kennen, met elkaar leven en delen, het museum heeft daarin een belangrijke rol. Nu Boijmans gesloten is voor renovatie en vernieuwing zetten we in op projecten in de stad. Juist omdat we hier onze wortels hebben, om voeding te blijven houden en om van betekenis te kunnen zijn voor Rotterdammers. Dat doen wij in lokale samenwerkingen. Boijmans kan een bijdrage leveren in het versterken van de kracht van Rotterdam (175 nationaliteiten) door culturele verbindingen te leggen, waardoor een nieuwe gezamenlijke cultuur ontstaat en er vooruitgang is.
Lees meer over de projecten van Boijmans in Rotterdam:
Er gebeurt ongelooflijk veel op gebied van kunst, cultuur en onderwijs in Rotterdam-Zuid. Veel makers zijn er thuis, er is een bruisend cultureel leven en scholen werken aan de toekomst van de stad. Op luisterpost Boijmans Hillevliet voeren we het gesprek over wat er te leren is van Zuid. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of er aan deelnemen. Hier zijn we aan het werk met talentvolle makers, maatschappelijke partners en sleutelfiguren uit de buurt. Onze locatie in Hillevliet is géén museumdependance met tentoonstellingen, maar een eerste stap in een breder programma op Rotterdam-Zuid.
Lees meer over dit projectIn 2017 presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen 50 kunstenaars en designers in de tentoonstelling ‘Change the System’. Alle makers droegen oplossingen aan voor wereldwijde maatschappelijke vraagstukken en toonden de veranderkracht van design en kunst. Dit onderzoek naar oplossingen en het netwerk dat de tentoonstelling opleverde, zet conservator Annemartine van Kesteren nu door in de stad Rotterdam door verschillende stedelijke interventies te programmeren in samenwerking met diverse partners in de stad. De komende vier jaar ontwikkelt Boijmans een Changemakers programma rondom grootstedelijke problemen. Het programma wordt ingezet om sociale innovaties in de stad te stimuleren vanuit de verbeelding van de kunst. Het werkt als een artistiek breekijzer.
Lees meer over 'Change the System'‘De afbreekeconomie’ is een online tentoonstelling over het maken en kapotmaken van dingen. De tentoonstelling kantelt ons economisch model. Hoe breken we alles wat we als mens maken weer af? Centraal staat het designonderzoek naar een wereld zonder plastic van Studio Klarenbeek & Dros. Zij hebben een aantal stukken van de designcollectie van Boijmans opnieuw gemaakt, maar dan in een plasticvrije versie. In een materiaal dat zichzelf ook weer afbreekt. Ook Atelier Van Lieshout onderzoekt de cyclus van constructie en deconstructie in de installatie ‘The happy end of everything’. Koehorst in’t Veld presenteert een grafische opstelling die laat zien hoe de bio-based en de fossiele economie zich door de tijd heen tot elkaar hebben verhouden. In deze tentoonstelling navigeer je vrij door de verschillende werken. Een serie van interviews wordt afgewisseld met detail opnames en begeleidende teksten.
Lees meerIn het eerste project staat het kunstproject ‘Human Power Plant (HPP)’ centraal in Bospolder Tussendijken (BoTu), Rotterdam. Samen met de bewoners van de wijk BoTu gaat het HPP-team nu op zoek naar een inclusieve en passende energietransitie. Deze wijk zal in Rotterdam als eerste afgesloten worden van het gas en loopt voorop in het behalen van de energie-ambitie van de stad: in 2030 van het gas af zijn om in 2050 een klimaat-neutrale stad te zijn. Het komende half jaar wordt met buurtbewoners gewerkt in het HUIS VAN DE TOEKOMST en wordt in een beeldende installatie onderzocht hoe het energieverbruik in deze wijk enorm kan dalen als menskracht gecombineerd wordt met biomassa-, wind- en zonne-energie. De resultaten worden in het voorjaar van 2021 gepresenteerd. Het komende half jaar wordt met buurtbewoners gewerkt aan de verbeelding van de toekomst na de energietransitie. Hoe willen we dat de wereld er dan uit ziet? Waar ligt de winst voor mij en mijn buren? De resultaten worden in het voorjaar van 2021 gepresenteerd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Project Idols.
Lees meer over dit projectCOVID-19. De zalen van Ahoy staan leeg. Het museum is gesloten. Nederland bleef deze zomer in eigen land. Rotterdammers bleven thuis. Twee iconen van Rotterdam werkten samen en boden een ervaring om nooit te vergeten, exclusief voor deze tijd en inclusief voor iedereen. Naast ruim vijftig kunstwerken uit de internationaal befaamde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waren ook enkele kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan deze verrassende tentoonstelling. De tentoonstelling was te zien van 1 tot en met 23 augustus 2020.
Lees meer over deze tentoonstelling