Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Symposium

Symposium verworven Drieluik

vrijdag 24 mei

Duur
3h 0m
Prijs v.a.
€ 0,00
Datum
vrijdag 24 mei 2019
Tijd
14:00 - 17:00 uur

Op 5 december 2018 verwierf Museum Boijmans van Beuningen op de veiling bij Sotheby’s in Londen een zeldzaam drieluik van de Meester van de Heilige Veronica, een schilder die in het eerste kwart van de vijftiende eeuw werkzaam was in Keulen. Ter ere van deze aanwinst wordt op vrijdag 24 mei een symposium georganiseerd, waarin het drieluik en de meester centraal staan.

Dit symposium over Drieluik met Madonna te midden van heiligen van de Meester van de heilige Veronica vindt plaats van 14:00 tot 17:00 in Museum Boijmans Van Beuningen. 

Na een inleiding van de conservator van de tentoonstelling 'Als de luiken sluiten – Hoogtepunten uit de collectie', Friso Lammertse, laten drie specialisten hun licht schijnen op dit fascinerende drieluik. 

Dr. Stephan Kemperdick is conservator Vroege Nederlandse – en Duitse Schilderkunst bij de Gemäldegalerie van het Staatliches Museen zu Berlin. Hij zal tijdens zijn lezing ‘Some Painters called the Master of St. Veronica’ de aandacht focussen op de identiteit van de vervaardiger van het drieluik.

Het hoofd van de afdeling middeleeuwen van het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation & Corboud in Keulen, Dr. Roland Krischel zal spreken over ‘The Triptych as a Storage Medium – Bosch looking at Cologne Painting’. 

Universitair hoofddocent Dr. Victor Schmidt, van de Universiteit Utrecht bespreekt in zijn lezing ‘Netherlandish and Rhenish painting at the beginning of the fifteenth century’ de kunsthistorische context van het Drieluik met Madonna te midden van heiligen.

Let op: de lezingen zullen in het Engels zijn.

Museum Boijmans van Beuningen organiseert dit symposium in samenwerking met de Opleiding Kunstgeschiedenis, Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Universiteit Utrecht.

Toegang tot het symposium is gratis (exclusief entree tot het museum). We vragen u een ticket te reserveren zodat u gegarandeerd bent van een plaats. 

 

Aankoop met steun van: Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Fonds voor Klassieke Beeldende Kunst, haar Themafonds Middeleeuwen en Renaissance en de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stichting Bevordering van Volkskracht, het Prins Bernhard Cultuurfonds (mede dankzij het Breeman Talle Fonds), Stichting Museum Boijmans Van Beuningen waaronder gelden uit een anonieme nalatenschap, de heer prof. dr. H.W. van Os en particuliere schenkers die anoniem wensen te blijven.