Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Rondleiding

Onvergetelijk Boijmans x Maritiem Museum

Duur
1h 30m
Prijs v.a.
€ 0,00
Datum
maandag 06 april 2020
Tijd
11:00 - 12:30 uur

Bij diverse Boijmans bij de Buren-tentoonstellingen worden Onvergetelijk Boijmans-rondleidingen gegeven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens de interactieve rondleiding worden onder begeleiding van een van onze museumdocenten kunstwerken in het museum bekeken.

Tijdens deze groepsrondleiding bekijken deelnemers kunstwerken in het museum in een ontspannen en positieve sfeer. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat ze zien en laten zich inspireren middels creatieve opdrachten. De focus ligt tijdens deze bijzondere rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag. Het programma wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide rondleiders.

Over de tentoonstelling

Sublieme zeegezichten van de 16e tot de 21e eeuw vinden hun thuishaven in het Maritiem Museum tijdens Boijmans bij de Buren. In een mix en match van schilderijen met onder meer de scheepsmodellen uit de collectie van het Maritiem Museum ontstaat een tentoonstelling waarin de kunstgeschiedenis en de maritieme geschiedenis samenvloeien. Woeste wateren, zeevaartgeschut, maar ook rivier- en havengezichten of schepen in het ijs vinden hun plaats in de tentoonstelling. Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en hedendaags werk van Bas Jan Ader passeren de revue.

Meer informatie
Over de tentoonstelling

Onvergetelijk Boijmans-rondleidingen bij de buur-tentoonstelling 'Maritieme Meesterwerken' bij Maritiem Museum vinden plaats op:

  • Maandag 2 november 2020, 11.00-12.30 uur
  • Maandag 7 december 2020, 11.00-12.30 uur

Gebruik de roze boekingsknop rechtsboven aan deze pagina om een rondleiding te boeken. Een rondleiding boeken voor een eigen groep is ook mogelijk. Neem daarvoor contact op met onze planner via onderstaand informatieblok.

Achtergrond van het programma

Onvergetelijk Boijmans gaat uit van de kracht van kunst. Kunst kan een bijzondere rol spelen in het leven van mensen. Het zet aan tot denken, biedt nieuwe gezichtspunten, inspireert en brengt gesprekken op gang. In verschillende programma's stimuleert het museum het publiek om zich de collectie eigen te maken, er vanuit zijn eigen ervaringen en belangstelling naar te kijken. Crossover-programma's zoals Art Rocks (i.s.m. De Grote Prijs van Nederland), het Boijmans Taal- en rekenprogramma (i.s.m. basisscholen) of De Kunst van het kijken (i.s.m. de opleiding Geneeskunde van het Erasmus MC) zijn daarvan goede voorbeelden. Onvergetelijk Boijmans sluit hierop aan. De kunst uit onze collectie stimuleert het gesprek tussen mensen, veroorzaakt bijzondere momenten en speelt zo een bijzondere rol in hun leven.

Foto: Fred Ernst
Foto: Fred Ernst
Foto: Fred Ernst
Foto: Fred Ernst

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen, zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen. Ook biedt kijken naar kunst toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen, en stimuleert het de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Bijzonder is dat deelname aan een Onvergetelijk rondleiding niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie door een verhoogd zelfvertrouwen en een positievere stemming, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Onvergetelijk Boijmans is ontwikkeld in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het programma is geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Gieskes-Strijbis Fonds, Fonds Sluyterman van Loo en RCOAK. Wetenschappelijk onderzoek naar het programma wordt verricht door het VU medisch centrum.

Meer informatie over het landelijke programma is te vinden op onvergetelijkmuseum.nl.