Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Rondleiding

Onvergetelijk Boijmans x Belasting & Douane Museum

Rondleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Duur
1h 30m
Prijs v.a.
€ 0,00
Datum
maandag 25 mei 2020
Tijd
11:00 - 12:30 uur

Bij diverse Boijmans bij de Buren-tentoonstellingen worden Onvergetelijk Boijmans-rondleidingen gegeven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens de interactieve rondleiding worden onder begeleiding van een van onze museumdocenten kunstwerken in het museum bekeken.

Tijdens deze groepsrondleiding bekijken deelnemers kunstwerken in het museum in een ontspannen en positieve sfeer. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat ze zien en laten zich inspireren middels creatieve opdrachten. De focus ligt tijdens deze bijzondere rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag. Het programma wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide rondleiders.

Rondleidingen

Onvergetelijk Boijmans-rondleidingen bij de buur-tentoonstelling 'Samensmeden. Meesters in Zilver.' bij Museum Rotterdam vinden plaats op:

  • Maandag 20 januari 2020, 11.00-12.30 uur
  • Maandag 23 maart 2020, 11.00-12.30 uur
  • Maandag 25 mei 2020, 11.00-12.30 uur

Gebruik de roze boekingsknop rechtsboven aan deze pagina om een rondleiding te boeken. Een rondleiding boeken voor een eigen groep is ook mogelijk. Neem daarvoor contact op met onze planner via onderstaand informatieblok.

Achtergrond van het programma

Onvergetelijk Boijmans gaat uit van de kracht van kunst. Kunst kan een bijzondere rol spelen in het leven van mensen. Het zet aan tot denken, biedt nieuwe gezichtspunten, inspireert en brengt gesprekken op gang. In verschillende programma's stimuleert het museum het publiek om zich de collectie eigen te maken, er vanuit zijn eigen ervaringen en belangstelling naar te kijken. Crossover-programma's zoals Art Rocks (i.s.m. De Grote Prijs van Nederland), het Boijmans Taal- en rekenprogramma (i.s.m. basisscholen) of De Kunst van het kijken (i.s.m. de opleiding Geneeskunde van het Erasmus MC) zijn daarvan goede voorbeelden. Onvergetelijk Boijmans sluit hierop aan. De kunst uit onze collectie stimuleert het gesprek tussen mensen, veroorzaakt bijzondere momenten en speelt zo een bijzondere rol in hun leven.

Foto's: Fred Ernst
Foto's: Fred Ernst

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen, zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen. Ook biedt kijken naar kunst toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen, en stimuleert het de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Bijzonder is dat deelname aan een Onvergetelijk rondleiding niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie door een verhoogd zelfvertrouwen en een positievere stemming, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Onvergetelijk Boijmans is ontwikkeld in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het programma is geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Gieskes-Strijbis Fonds, Fonds Sluyterman van Loo en RCOAK. Wetenschappelijk onderzoek naar het programma wordt verricht door het VU medisch centrum.

Meer informatie over het landelijke programma is te vinden op www.onvergetelijkmuseum.nl.

Impressie van het Onvergetelijk-programma

Contact

Vragen over activiteiten of boekingen? Specifieke wensen voor een (onderwijs)programma? Neem dan contact op met onze planner (telefonisch bereikbaar op dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur).

Tahnee Fraser
Tahnee Fraser Planner