Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
Rondetafelgesprek

Change in a Day: Production

29 november, met Tjeerd Veenhoven, Eric Klarenbeek & Maartje Dros en Jan Rotmans

Duur
1h 30m
Prijs v.a.
€ 0,00
Datum
woensdag 29 november 2017
Tijd
15:00 - 16:30 uur

In het kader van Change the System wordt in dit rondetafelgesprek dieper ingegaan op 'bio-based production'. Te gast zijn Tjeerd Veenhoven (ontwerper algentextiel), Eric Klarenbeek & Maartje Dros (ontwerpers algenglas en 3d-bakery) en Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, Erasmus Universiteit). Conservator Annemartine van Kesteren modereert het gesprek.

Studio Eric Klarenbeek en Studio Tjeerd Veenhoven zijn twee pioniers op het gebied van de bio-based economie. In de tentoonstelling Change the System tonen zij beiden een project met algenmateriaal: algengaren en algenglas. Volgens Eric Klarenbeek staat de alg zelfs vooraan in de evolutie en levert dat grote voordelen op ten opzichte van andere productietechnieken en -materialen. Een bio-based productie op basis van algen en zeewier kan zelfs de huidige vervuiling, schaarste en klimaatveranderingen positief keren. Deze twee designstudio's dagen met hun veranderkracht het huidige productiesysteem uit om tot een nieuwe balans te komen. Wat is hiervoor nodig? Welke stappen moeten worden gezet? En hoe zetten deze ontwerpers hun creativiteit hierbij in?

Studio Eric Klarenbeek
Studio Eric Klarenbeek
Studio Tjeerd Veenhoven
Studio Tjeerd Veenhoven

Vervolgens is het de vraag hoe deze ideeën tot een schaalvergroting kunnen komen. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, werkt op bevlogen wijze aan een gezonde, eerlijke én duurzame samenleving. Met moed en lef bewijst hij dat onderzoeken en signaleren niet genoeg is. Hij is de progressor die de vertaalslag weet te maken van de theoretische transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor bedrijven, overheden en organisaties in binnen- en buitenland. Niet alleen denken en praten, maar vooral ook DOEN.

Ontdek het op woensdag 29 november en neem deel aan het gesprek, dat wordt gemodereerd door conservator Annemartine van Kesteren.

Locatie: Auditorium. Kosten: gratis, exclusief entree.

Over de sprekers

Eric Klarenbeek
Eric Klarenbeek (1978) studeerde in 2003 af van de Design Acedemy Eindhoven. Sindsdien heeft hij ontworpen voor onder andere Droog Design, Marcel Wanders’ Moooi en Makkink Bey. Klarenbeek ontwerpt graag voor de openbare ruimte en onderzoekt nieuwe materialen. Bij de AKI ArtEZ kunstacademie richtte hij het ArTechLab op. Klarenbeek brak internationaal door toen hij samen met Maartje Dros een stoel maakte van mycelium, oftewel schimmels. Nu werkt hij samen met Dros aan het 3d-printen van serviesgoed gemaakt van algen.

Maartje Dros
Maartje Dros (1980) is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling Man and Public Space en heeft een onderzoeksperiode aan de Jan van Eyck Academy voltooid. Naast haar studiowerkzaamheden als ontwerper en onderzoeker publieke ruimte geeft ze les op de afdeling Art en Crossmedia Design aan de Artez Enschede en maakt ze deel uit van kunstcommissie Bergen. Samen met Eric Klarenbeek werkt ze momenteel aan een 3d-geprint servies gemaakt van algen.

Tjeerd Veenhoven
Tjeerd Veenhoven (1976)  studeerde in 1997 af van de Academie Minerva in Groningen en studeerde vervolgens van 1998 tot 2000 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (3D-design). Hij is industrieel ontwerper die vooral gefocust is op het maken van en experimenteren met nieuwe materialen. In 2011 won Veenhoven met zijn palmleren slippers de aanmoedigingsprijs van de Materiaalprijs 2011 van de Stichting DOEN. Deze slippers worden gemaakt van een voormalige reststroom: het sterke en soepele palmblad. Nu werkt Veenhoven aan het maken van textiel gemaakt van het eiwit uit algen.

Jan Rotmans
Prof.dr.ir. Jan Rotmans (1961) promoveerde in 1990 met zijn onderzoek IMAGE: een model om de ontwikkeling broeikaseffect en zijn gevolgen mee in te schatten. Rotmans is sindsdien langdurig onderzoeker bij het RIVM geweest, en heeft vele adviserende posten bekleed bij bedrijven en overheden wanneer het ging om klimaat. Hij noemt zichzelf een rebelse wetenschapper, die in de praktijk betrokken is bij het versnellen van transities en duurzaamheid. Rotmans heeft meer dan 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en systeeminnovaties geschreven.