Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Project

Art Rocks 2020

Duur
1h 0m

Art Rocks, de grootste Nederlandse muziekcompetitie die kunst en muziek samenbrengt, gaat weer van start. Muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten, uit alle genres, uit een track te maken geïnspireerd op een kunstwerk. In deze competitie spelen tijdens de museumrondes de beste inzendingen hun nummer live in een museum en maken kans op een finaleplek in poptempel Paradiso. Op 28 augustus start de inschrijfperiode.

In 2020 pakt Art Rocks groter uit dan ooit. Voor deze 5e editie zijn er maar liefst 15 musea aangesloten voor de landelijke muziekcompetitie. Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerken uit deze enorme collectie. Hoe klinkt een Van Gogh of Van Lieshout? Voor muzikanten de unieke kans associaties en emoties die het kunstwerk bij ze oproept te vertalen naar een nummer. Muzikanten uit alle genres kunnen van 28 augustus tot 22 november hun nummer inzenden. Uit alle inzendingen selecteert de vakjury acts die tijdens de museumrondes live bij het kunstwerk spelen in een van de vijftien musea. De beste acht acts strijden tijdens de finale in poppodium Paradiso voor een geldprijs van €1000.

Aanmeldperiode verlengd

Let op: de aanmeldperiode is verlengd. Je kunt nu tot en met 22 november jouw nummer inzenden via de website van Art Rocks.

artrocks.nl
Art Rocks 2016. Foto: Kim Balster.
Art Rocks 2016. Foto: Kim Balster.
Art Rocks 2018. Foto: Jelmer de Haas.
Art Rocks 2018. Foto: Jelmer de Haas.

Deelnemende kunstwerken

Hoewel Museum Boijmans Van Beuningen wegens renovatie gesloten is blijft de collectie zichtbaar in tentoonstellingen bij andere Rotterdamse instellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Vanuit Boijmans collectie doen twee kunstwerken mee: 'Roter Man' van A.R. Penck en 'Het oorringetje' van George Breitner. Deze zijn vanaf 3 september te zien in de tentoonstelling 'Remix Rotterdam. Boijmans X Wereldmuseum'.

A.R. Penck, Roter Man, 1972, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
A.R. Penck, Roter Man, 1972, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
George Hendrik Breitner, Het oorringetje, 1893, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
George Hendrik Breitner, Het oorringetje, 1893, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Ambassadeurs

De deelnemende muzikanten staan er niet alleen voor. Tijdens de looptijd van de competitie krijgen zij gratis masterclasses songwriting van de ambassadeurs van Art Rocks. Zij delen tricks en helpen bij het schrijven. Zangeres & performer Kovacs en popmuzikant en rapper Yousef ‘Sef’ Gnaoui zijn als ambassadeurs bekend gemaakt. Binnenkort komt er meer informatie over de masterclasses op de website van Art Rocks.

Hoe doe je mee?

Muzikanten kunnen nu al aan de slag met het maken van een nummer bij een kunstwerk uit de selectie.

  • Stap 1: Kies een kunstwerk uit de selectie.
  • Stap 2: Schrijf een track geïnspireerd op dit kunstwerk en neem deze op. Dit hoeft niet professioneel opgenomen te worden.
  • Stap 3: Vanaf 28 augustus kan je je via de website van Art Rocks aanmelden om mee te doen met Art Rocks. Hiervoor moet je de track uploaden op YouTube. Blijf de op de hoogte via de website en nieuwsbrief van Art Rocks.

Wie kan er meedoen?

Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen aan Art Rocks. De muziekcompetitie is zowel voor beginnende als professionele muzikanten. Elke muziekstijl is welkom en de grootte van een muziekact is ook vrij: van soloartiesten tot twaalfkoppige orkesten. Wel dient de act er rekening mee te houden dat de (technische) mogelijkheden voor het optreden in een museum beperkt zijn.

artrocks.nl
Art Rocks 2016. Foto: Kim Balster.
Art Rocks 2016. Foto: Kim Balster.

Over Art Rocks

Art Rocks is een landelijke muziekcompetitie die muzikanten in alle genres uitnodigt een soundtrack te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collecties van Nederlandse topmusea. Muzikanten krijgen hiermee de kans om de associaties en emoties die een kunstwerk bij hen oproept, te vertalen naar een soundtrack. Voor het publiek is de competitie een unieke gelegenheid om via muziek kunstwerken op een andere, multizintuiglijker, manier te beleven. In 2012 startte Museum Boijmans Van Beuningen de eerste editie van Art Rocks waarna de competitie verder groeide naar zeven deelnemende musea in 2018. Met steun van de BankGiro Loterij en het VSBfonds wordt in 2020 de vijfde editie van Art Rocks georganiseerd.

 

Bekijk ook de website van Art Rocks