Vorige maandVolgende maandaugustus 2011
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Prentenkabinet: Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer

vanaf 27 augustus 2011 t/m 20 november 2011

Fred Carasso, Zonder titel, 1952, collage. Gouache, inkt en pen, 32,6 x 25,0 cm Fred Carasso, zonder titel, 1966, collage. 36,5 x 51,1 cm Fred Carasso, zonder titel, 1957, tekening. 25,0 x 22, 8 cm Fred Carasso, zonder titel, collage. 20,3 x 14,3 cm Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht 'Fred Carasso - Werken op papier van een beeldhouwer'. Foto: Lotte Stekelenburg.

In het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen zijn regelmatig wisselende presentaties te zien. Dit najaar toont het museum een selectie uit het uitzonderlijk diverse oeuvre werken op papier van Fred Carasso.

De Italiaanse kunstenaar Fred Carasso (1899-1969) vestigde zich in 1934 voorgoed in Nederland. Carasso verwierf voornamelijk bekendheid als beeldhouwer maar hij liet ook een omvangrijk oeuvre werken op papier na. Het tekenen gaf hem de vrijheid om te experimenteren met vorm en stijl, maar ook om zijn maatschappijkritische visie te verbeelden.

Werken op papier van een beeldhouwer

In de tentoonstelling zijn ruim veertig tekeningen, collages en gouaches van de Italiaans-Nederlandse kunstenaar te zien. De selectie is aangevuld met enkele kleinere sculpturen. Opvallend is de enorme veelzijdigheid van de werken op papier. Het oeuvre, dat verschillende decennia bestrijkt, behandelt een breed scala aan onderwerpen en is uitgevoerd in verschillende technieken en stijlen. In de foto-collages zijn bijvoorbeeld kenmerken van Pop Art zichtbaar en ook het Surrealisme vormde een belangrijke inspiratiebron voor Carasso.

Carasso’s manier van werken komt voort uit een direct reageren op wat hem bezighield. Als jonge kunstenaar sloot Carasso zich aan bij de communistische partij, waarna hij in 1922 zijn geboorteland verliet onder druk van het oprukkende fascisme. Tijdens de omzwervingen die hij maakte in Europa bleef hij zich regelmatig kritisch uiten ten opzichte van de maatschappij, de kerkelijke macht of de politiek. Een selectie werken uit de jaren ‘30 vormt een uitzondering. Om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen werd hem verboden politiek getint werk te maken, met als resultaat dat de werken uit deze periode van een veel persoonlijkere aard zijn.

Meer informatie over het prentenkabinet, het depot en de mogelijkheid om werk uit de collectie te bekijken dat op dat moment niet gepresenteerd wordt.