Vorige maandVolgende maandoktober 2012
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

De weg naar Van Eyck

vanaf 13 oktober 2012 t/m 10 februari 2013

De weg naar Van Eyck Zaal impressie De weg naar Van Eyck, foto: Ernie Buts Kruisiging van Christus, Atelier Jan van Eyck, ca. 1440, Privébezit Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lijk van Christus, Jaartal: circa.1410-1420, Eikenhout, middenpaneel 31 x 31,9 x 1,9 cm; zijpanelen elk 31 x 12,8 cm, Particuliere verzameling Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lijk van Christus, Jaartal: circa.1410-1420, Eikenhout, middenpaneel 31 x 31,9 x 1,9 cm; Particuliere verzameling Jan van Eyck, Annunciatie, ca. 1430-1435. Eikenhout, na 1864 in Sint-Petersburg overgebracht op doek, 92,7 x 36,7 cm. Washington DC, National Gallery of Art, Andrew W. Mellon Collection Johan Maelwael (?), Madonna met engelen en vlinders (Vlindermadonna), ca. 1410. Linnen, 107 x 81 cm. Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie Zaal impressie De weg naar Van Eyck, foto: Ernie Buts Jan van Eyck, Drie Maria’s aan het graf, ca. 1430-1435. Paneel, 71,5 x 90 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Zaal impressie De weg naar Van Eyck, foto: Ernie Buts Meester van het retabel van Hakendover (werkzaam ca. 1395 - ca. 1430), De berouwvolle Petrus, ca. 1425. Eikenhout, ontdaan van polychromie, 34,6 cm hoog. Amsterdam, Rijksmuseum Claes de Werve (?-1439), Twee pleurants van het praalgraf van Filips de Stoute, 1404-1410. Vizille albast, 41,1 cm (b) hoog. Cleveland, The Cleveland Museum of Art Jan van Eyck, Baudouin de Lannoy, ca. 1435-1440. Eikenhout, 26 x 19,5 cm. Staatliche Museum zu Berlin, Gemäldegalerie Zuidelijke Nederlanden (Luik?), Christus als de Man van Smarten, Christus en Maria, en heiligen (Norfolktriptiek), ca. 1410-1420. Eikenhout, 33,1 x 65,3 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Zaal impressie De weg naar Van Eyck, foto: Ernie Buts Jan van Eyck Geboorte van Johannes en Dodenmis, circa 1424. Très belles heures de Nôtre-Dame de Jean de Berry. Perkament, 28,4 x 20,3 cm. Turijn, Palazzo Madama Atelier Boersma restaureert 'Drie Maria's aan het graf' van Hubert van Eyck in het restauratie-atelier van Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Tot en Met ontwerpen

De uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa, waren t/m 10 februari te zien in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen toonde enkele werken van Jan van Eyck tezamen met ruim negentig meesterwerken van andere kunstenaars uit deze periode. De tentoonstelling is succesvol afgesloten met ruim 141.500 bezoekers.

In 2008 toonde Museum Boijmans Van Beuningen de succesvolle tentoonstelling ‘Vroege Hollanders. Schilderkunst van de late middeleeuwen’. Met de vervolgtentoonstelling gaat het museum nog een stapje verder terug in de geschiedenis en eindigt bij Van Eyck (Maaseik ?, ca. 1390 - Brugge 1441). De weg naar Van Eyck is een kunsthistorische ontdekkingstocht en laat tegelijkertijd de enige afbeeldingen zien van Holland in de vroege middeleeuwen. Vrijwel alle schilderijen die nog bestaan uit deze periode (In Nederland is door de Beeldenstorm veel verloren gegaan) worden voor deze speciale gelegenheid naar Rotterdam gehaald. Deze selectie schilderijen is dus voor het eerst bijeen, maar door de kwetsbaarheid van de panelen zal dit gelijk ook waarschijnlijk de laatste keer zijn.

Schilderijen

De weg naar Van Eyck toont ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400. De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. Een kleine maar hoogstaande selectie van beelden, goudsmeedwerk, verluchte handschriften en tekeningen, complementeert deze kern. Zo zijn onder meer kleine sculpturen te zien van Jacques de Baerze en Claus de Werve uit het praalgraf van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. De tentoonstelling bevat een belangrijke selectie werken van Van Eyck zoals de ‘Heilige Barbara’ uit Antwerpen, de ‘Annunciatie’ uit Washington en het gerestaureerde ‘De drie Maria’s' aan het graf, uit de museumcollectie. Een aantal bijzondere werken, waaronder Maelwaels ‘Madonna en kind met engelen’ komt uit de collectie van de Gemäldegalerie van de Staatliche Museen in Berlijn, partner in dit project. Uit eigen collectie is daarnaast het beroemde Norfolk triptiek te zien, een van de sleutelstukken uit de pre-Eyckiaanse tijd.

Activiteiten en ARTtube video 

Tijdens ‘De weg naar Van Eyck’ organiseert het museum vele activiteiten. Van lezingen en workshops tot concerten, een kerkdienst en een familiedag. Voor ieder wat wils. Ook verschijnt er ter gelegenheid van de tentoonstelling een ARTtube video. Hierin geven de conservatoren Friso Lammertse (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam) en Stephan Kemperdick (Gemäldegalerie, Berlijn), een introductie op de tentoonstelling. Daarbij gaan ze in op de vernieuwingen die Jan Van Eyck realiseerde en schetsen zij een beeld van de kunstwereld tijdens zijn leerjaren.

Middeleeuwenlab

In de ruimte naast de tentoonstelling is een Middeleeuwenlab ingericht, waar de bezoeker kennis kan maken met de technische aspecten van de middeleeuwse schilderkunst in een educatieve presentatie. In het Middeleeuwenlab is te zien hoe de middeleeuwse kunstenaar zijn panelen voorbereidde, hoe verf gemaakt werd, hoe het kunstenaarsatelier er in die tijd uitzag en welke sier- en gebruiksvoorwerpen gebruikt werden als voorbeelden voor de schilderijen. Het Middeleeuwenlab is ingericht als een wetenschappelijk laboratorium, waar de bezoeker zelf op onderzoek uit kan. Bekijk de korte video's over de opbouw van middeleeuwse paneelschilderingen ook op ARTtube.

Gratis Van Eyck route op uw smartphone

Bij de tentoonstelling is een speciale Van Eyck route beschikbaar. De Van Eyck route is onderdeel van de gloednieuwe Boijmans Tour. Deze web app kunt u gratis gebruiken op uw eigen smartphone. U kunt ook voor 3 euro een iPod huren in het museum om de Boijmans Tour te bekijken. In de Van Eyck route leidt conservator Friso Lammertse u persoonlijk langs de topstukken in de tentoonstelling. Daarnaast worden bij 20 werken bijzondere details uitgelicht. Probeer naast deze route ook eens de hoogtepunten route, de kinderroute, keuze van de conservator route of de muziekroute. Meer info.

Funding

Museum Boijmans Van Beuningen bedankt de volgende fondsen, bedrijven en particulieren die de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' mogelijk maken met hun enthousiaste en genereuze steun: Turing Foundation, Robeco, BankGiro Loterij, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt uit het Breeman Talle Fonds), Aon Artscope, Unilever, Nedspice, Ploum Lodder Princen, Shell en Blockbusterfonds. Op initiatief van particulieren is De kring van Van Eyck opgezet om de tentoonstelling te steunen. Voor meer informatie over De kring van Van Eyck zie www.boijmans.nl/dekring.

De weg naar Van Eyck in de media

Bekijk hier de lijst met verschillende interviews, gesprekken en reportages over de tentoonstelling.

Catalogus

Speciaal voor deze tentoonstelling is er een catalogus uitgebracht. Deze tentoonstellingscatalogus ‘De weg naar Van Eyck’ toont ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400. De rijk geïllustreerde catalogus belicht uitgebreid en met prachtig beeldmateriaal hoe en door wie de beroemde schilder Jan van Eyck werd geïnspireerd. U kunt de catalogus hier bestellen.