Vorige maandVolgende maandaugustus 2011
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
film

Vertoning documentaire Elmgreen & Dragset

31 augustus 2011

19.30 uur


Elmgreen & Dragset, Foto: Femke Hoogland

Vertoning documentaire Elmgreen & Dragset

Op woensdag 31 augustus is de documentaire How Are You, over kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset te zien in Lantaren Venster. Het duo wordt in de documentaire gevolgd tijdens de voorbereidingen en opening van hun tentoonstelling op de Biënnale in Venetië in 2009.

Voorafgaand kunt u een inleiding volgen over de twee kunstenaars en de tentoonstelling The One & The Many, die op dit moment te zien is in de Onderzeebootloods (www.onderzeebootloods.nl). De inleiding wordt gegeven door Nicolette Gast, gastconservator van de tentoonstelling The One & The Many.

Tijd: 19.30 uur

Kaarten zijn te koop via: www.lantarenvenster.nl

How Are You is een opmerkelijke documentaire over twee beroemde kunstenaars: Michael Elmgreen en Ingar Dragset. De film toont de totstandkoming van hun werk en de ontwikkeling van hun carrière. De twee jonge rebellen begonnen met het injecteren van zout water in hun aderen, maar ontmoetten een echte koningin op het hoogtepunt van hun roem..

In het midden van de jaren negentig worden twee jonge mannen verliefd. Michael Elmgreen, een conceptueel kunstenaar, is volledig overdonderd door Ingar Dragset, die naast clown een ervaren breier is. Met zijn hulp maakt Michael zijn vroege werk Instant Baby. Al snel leven en werken ze samen, en creëren ze zeer controversiele happenings en installaties die bijna niemand begrijpt of waardeert. Ze raken steeds meer uitgekeken op het leven in Kopenhagen en besluiten het land te ontvluchten.

In de daarop volgende jaren ontwikkelt hun gezamenlijke carrière zich verbazingwekkend snel, terwijl ze in Denemarken lijken te zijn vergeten. Dat verandert wanneer ze terugkeren met nieuw werk over de leegheid van de beroemde verzorgingsstaat en de Deense zelfobsessie. Die wordt verbeeld door een spiegel te plaatsen voor een van de meest vooraanstaande toeristische attracties van het land: The Little Mermaid. De gebeurtenis haalt het nationale nieuws. Plotseling is de sky the limit. De daaruit voortvloeiende politieke controverse geeft een belangrijke impuls aan de erkenning van hun monument voor de homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Dan komt een aanbod dat ze niet kunnen weigeren: Scandinavië nodigt Michael en Ingar uit om niet een, maar twee paviljoens op de Biënnale in Venetië van 2009 te vullen. Een enorme opdracht - en al snel begint alles uit elkaar te vallen. Uiteindelijk, op wonderbaarlijke wijze, staan de paviljoens er toch, genaamd The Collectors. Het wordt het meest spectaculaire en best bezochte onderdeel van de Biënnale.