Vorige maandVolgende maandmaart 2011
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

De Pindakaasvloer van Wim T. Schippers

vanaf 5 maart 2011 t/m 29 mei 2011

Wim T. Schippers, De Pindakaasvloer 2011, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Wim T. Schippers, De Pindakaasvloer, opname voor ArtTube, Foto: Saskia de Jong Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Pindakaasvloer in Museum Boijmans Van Beuningen (2011), Foto: Lotte Stekelenburg Wim T. Schippers, De Pindakaasvloer, De 'smeerders' van de Pindakaasvloer, Foto: Saskia de Jong Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Galerie Mickery Loenersloot, 1969, Fotocredit: Galerie A Wim T. Schippers, De Pindakaasvloer, het smeren van de Pindakaasvloer, Foto: Saskia de Jong Wim T. Schippers, De Zwevende Steen 'Het Is Me Wat', 1999, opstelling 2009, Fotograaf: Hans Wilschut Wim T. Schippers, De Pindakaasvloer, de opbouw van de Pindakaasvloer, Foto: Saskia de Jong Kinderwerkjes met eten, tentoonstelling in de Kunst Studio, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Lotte Stekelenburg Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Pindakaasvloer in Museum Boijmans Van Beuningen (2011), Foto: Lotte Stekelenburg Wim T. Schippers, The Eggs, Afmetingen: 250 x 244 x 20 cm, Twee panelen meubelhout met vuren houten omlijsting, bekleed met katoenen zwabbers, met 2 x 5 groene eieren Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Pindakaasvloer in Museum Boijmans Van Beuningen (2011), Foto: Lotte Stekelenburg

Museum Boijmans Van Beuningen heeft in december 2010 het concept van de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers aangekocht. Van 5 maart tot en met 29 mei 2011 was de vloer te zien in een tentoonstelling waarin ook andere collectiewerken van de kunstenaar werden getoond, zoals de zwevende steen ‘Het Is Me Wat’ (1999) en het witte tapijt ‘Eggs’ (1966) van aan elkaar gemaakte zwabbers waarin groene eieren zijn verwerkt. Wim T. Schippers heeft meer dan 500 vragen over de Pindakaasvloer beantwoord via Pindakaaspost.

Wim T. Schippers is bij het grote publiek vooral bekend als maker van televisie, radio en theater, als schrijver en als beeldend kunstenaar. Als kunstenaar heeft Schippers heel wat spraakmakende werken afgeleverd, waarbij een periode lang etenswaren een grote rol speelden. In 1962 werd in Museum Fodor een roze pudding tentoongesteld die zo groot was dat bezoekers niet door die zaal naar de tuin konden lopen. Voor de tuinzaal had Schippers een expositie gemaakt van gevonden voorwerpen: onder andere een kindermatrasje, een tablet chocolade (Van Houten; daar werkte zijn vader als accountant), een pakje met ijshoorntjes, een bakje met geld en een geplastificeerde kool werden hier getoond. Ook waren twee vloersculpturen in Museum Fodor te zien. De ene zaal was volledig bestrooid met zout, terwijl een andere zaal helemaal vol lag met gebroken stukken vensterglas. Hier ontstond ook het idee voor de Pindakaasvloer. Voor een tentoonstelling in Galerie ’20 van Felix Valk (later Galerie Jaki Kornblitt) had Schippers een vloer van gekookte spinazie bedacht. De galeriehouder vond dit niet zo’n goed idee, waarop de kunstenaar andijvie voorstelde.
Ander werk met eten was een stoel die Schippers in 1965 bekleedde met bami uit blik. De bamistoel en een tafel met doperwtjes zijn op door hem georganiseerde Moderne Avonden op verschillende plaatsen in het land gemaakt. Ook zijn er groepen voedsel, naar een voorbeeld van Daniel Spoerri (bekend van onder andere zijn eat-art), bedacht.

Een vloer in het museum

De Pindakaasvloer is in 1969 voor het eerst uitgevoerd bij Galerie Mickery in Loenersloot en daarna onder meer tentoongesteld in een overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers in het Centraal Museum in Utrecht. Sinds 5 maart is de Pindakaasvloer dus te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Schippers’ pindakaasinstallatie is een kunstwerk dat op verschillende manieren uit te voeren valt. Zo is de vloersculptuur in Museum Boijmans Van Beuningen, in tegenstelling tot eerdere keren, niet helemaal vierkant , en is deze keer 4 x 12 meter groot . Via een interactieve video (genaamd: Pindakaaspost) kunnen bezoekers vragen stellen aan Wim T. Schippers, die via de webcam op een selectie van deze vragen reageert. Verder laat deze video zien hoe de Pindakaasvloer tot stand is gekomen, zijn er interviews met de kunstenaar en met kunstverzamelaar Harry Ruhé te zien , en wordt ingegaan op het ontstaan en de betekenis van het kunstwerk. Al deze video's worden getoond op het videokanaal ARtube.

De Pindakaasvloer beschadigd

Een niet-oplettende bezoeker liep plots de Pindakaasvloer op... Een hoek van de twee centimeter dikke vloer was beschadigd door voetstappen. Het was de derde persoon die per ongeluk met het hoofd in de wolken rechtdoor liep. Zoals altijd bij het beschadigen van een kunstwerk in het museum is degene die de schade maakt daarvoor verantwoordelijk. Daarvoor bestaat de WA verzekering. Niets nieuws. Stoot u een Dalí om of stapt u op de Pindakaasvloer; per ongeluk beschadigen blijft beschadigen. Of u het kunstwerk nu mooi vindt of niet. En of u het nu een kunstwerk vindt of niet. Bij een kras op andermans auto gaat het er ook niet om wat de auto waard is of dat het gevaarte zich een auto mag noemen; het gaat om de kras.
Gelukkig zijn de kosten bij de pindakaasmisstap een stuk lager. En dat deze toerist dus een rekening ontvangt en hoe laag die rekening dan uitvalt, is dat dan zo belangrijk? In dat geval kijkt Boijmans uit naar vele andere discussies die volkomen onbelangrijk zijn. Want als de weldenkende natie zich zo druk kan maken over pindakaas is het wellicht nog niet zo slecht gesteld met Nederland. Museum Boijmans Van Beuningen is dan ook verheugd dat de algemene kennis over en betrokkenheid bij pindakaas de afgelopen maanden zo explosief is toegenomen. Hiermee heeft het museum - nadat iedereen ermee groot is geworden - het hele land aan de pindakaas geholpen en een bijdrage geleverd aan het cultureel erfgoed.

Pindakaaspost en andere filmpjes

Bekijk de vragen over de Pindakaasvloer en de antwoorden van Wim T. Schippers in 'Pindakaaspost' nu hier.

Wilt u weten wat Wim T. Schippers heeft gezegd over zijn zwevende steen 'Het Is Me Wat'? Bekijk dan hier het stukje in aflevering 13 over zwaartekracht op Boijmans TV.

De aankoop van de Pindakaasvloer en de tentoonstelling eromheen hebben veel aandacht gehad in de landelijke media. Wim T. Schippers heeft bij De Wereld Draait Door uitleg gegeven over de Pindakaasvloer. Zie hier voor het fragment uit deze uitzending van 13 januari 2011. Kijk hier voor het item bij het Jeugdjournaal op 3 maart 2011, en kijk hier voor het item op dezelfde dag bij Hart van Nederland.

Pindakaaswerkjes in de Kunst Studio

De Pindakaasvloer heeft ervoor gezorgd dat veel kinderen zelf aan de slag zijn gegaan met het maken van kunst met eten. Een overzicht hiervan is nu te zien in een tentoonstelling in de Kunst Studio.

De Pindakaasvloer wordt mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en Unilever.