Vorige maandVolgende maandmei 2011
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods

vanaf 28 mei 2011 t/m 25 september 2011

Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland Onderzeebootloods, foto: Freek van Arkel Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen Elmgreen & Dragset, interieur uit; Celebrity – The One & The Many (2010). Tentoongesteld op: ZKM | Museum of Contemporary Art, Karlsruhe.  Foto: ONUK Sculpture International Rotterdam, It's Never Too Late to Say Sorry Opening tentoonstelling, Foto: Fred Ernst Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen Elmgreen & Dragset, Foto: Emanuele Cremaschi Opening tentoonstelling, Foto: Fred Ernst Elmgreen & Dragset, interieur uit; Celebrity – The One & The Many (2010). Tentoongesteld op: ZKM | Museum of Contemporary Art, Karlsruhe.  Foto: ONUK Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen De Onderzeebootloods buitenkant, foto: Thijs de Lange Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen Elmgreen & Dragset, Powerless Structures, Fig. 101, Trafalgar Square, 2012 award Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen Opening tentoonstelling, Foto: Fred Ernst Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland Elmgreen & Dragset, interieur uit; Celebrity – The One & The Many (2010). Tentoongesteld op: ZKM | Museum of Contemporary Art, Karlsruhe.  Foto: ONUK Opening tentoonstelling, Foto: Fred Ernst Elmgreen & Dragset, The One & The Many, Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Tot en met ontwerpen Onderzeebootloods, foto: Freek van Arkel Elmgreen & Dragset voor de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland

Na een drukke zomer is de tentoonstelling ‘The One & The Many’ van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset, op zondag 25 september succesvol afgesloten. Maar liefst 18.000 mensen uit binnen- en buitenland bezochten de voormalige Onderzeebootloods op het RDM terrein in de Rotterdamse haven. Publiek en pers waren enthousiast over de surrealistische totaalervaring. In de zomer van 2012 wordt de loods omgetoverd door de befaamde kunstenaar Sarkis.

In de zomer van 2011 was de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam voor de tweede keer omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset  had een surrealistische tentoonstelling gecreëerd, genaamd 'The One & The Many'.

In de zomer van 2010 trapte Atelier Van Lieshout af met Infernopolis. Het museum en het Havenbedrijf Rotterdam hadden voor de zomer van 2011 gekozen voor Elmgreen & Dragset. Het Scandinavische kunstenaarsduo, bekend van hun Prada-winkel in de woestijn, heeft in de zomer van 2011 een zinsbegoochelende ervaring in de Onderzeebootloods op het RDM-terrein neergezet. De installatie gaf de loods een vervreemdend effect met een humoristisch tintje.

Joyce Roodnat van het NRC Handelsblad schreef het volgende over de tentoonstelling:
"..Ik koop een entreebewijs en ga naar binnen. Een achterstandsbuurt. Met een dooie boom. Zwerfvuil. Een onttakelde limousine. Schemerlicht flikkert over een flatgebouw van een etage of zes hoog. Naar binnen kijken mag, moet zelfs, er liggen verrekijkers klaar........Acteurs, maar zo voelt dat niet....Ik ontkom niet aan mijn rol: ik ben een luxepop, de pottekijker. ...Hoort die meneer met die beige jas erbij? Hij vraagt of ik een rondje wil maken in het draadstalen reuzeradje. "Koffiepauze" roept hij, als het radje stilhoudt met mij bovenin. De sensatie blijft even sterk. Opnieuw lijft het kunstwerk me in, weer ben ik die ene tegenover velen. The One and The Many, inderdaad."

Vaar met de Aqualiner in 15 minuten over de Maas naar de Onderzeebootloods en dompel u onder in de vreemde wereld van Elmgreen & Dragset. Onderga t/m 25 september ook de totaalervaring van The One & The Many. Zweef door de lucht van de loods en laat de voyeur in u naar buiten.

Elmgreen & Dragset op televisie

Op het online videokanaal ArtTube is een film te zien waarin Elmgreen & Dragset uitleg geven over de tentoonstelling The One & The Many in de Onderzeebootloods. Bekijk dit interview nu hier.
Vernissage TV maakte een mooi interview met directeur Sjarel Ex over de tentoonstelling in de Onderzeebootloods. Deutsche Welle maakte ook een televisiereportage over de tentoonstelling, ook in het Duits. RTV Rijnmond heeft op 26 mei 2011 uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe tentoonstelling van Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods, bekijk dit item.

Ook voor andere tentoonstellingen zijn Elmgreen & Dragset vaak gefilmd.  Voor een impressie van de Onderzeebootloods en de tentoonstelling van vorig jaar, Infernopolis van Atelier van Lieshout, bekijk dit filmpje op ArtTube. Bekijk hier een interview met de kunstenaars op de Biënnale van Venetië. Zeer bekend is hun Prada winkel in de woestijn van Texas, en de expositie in het ZKM Museum of Contemporary Art in Karlsruhe. Eén van hun eerdere werken was hun Performative Installation op 'Made in Germany' in Hannover in 2007.

Elmgreen & Dragset in Lantaren Venster

Lantaren Venster heeft de documentaire over Elmgreen & Dragset twee keer vertoond. Dit was op 21 juli tijdens de Eurogames en op 31 augustus. De eerste keer was de inleiding over Elmgreen & Dragset en de Onderzeebootloods door een museumdocent worden verzorgd en de tweede keer door de conservator van de tentoonstelling Nicolette Gast.

It's Never Too Late to Say Sorry

Tijdens de opening van de tentoonstelling in de Onderzeebootloods op zaterdag 28 mei is ook een nieuw beeld in de collectie van de stad Rotterdam aan de Coolsingel onthuld. Op verzoek van Sculpture International Rotterdam ontwikkelde het kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset het tijdelijke beeld It's Never Too Late to Say Sorry. Het werk bestaat uit een fraai en zorgvuldig vormgegeven blinkende vitrinekast met daarin een gepolijste roestvrij stalen megafoon op een donker granieten sokkel. Iedere dag, net iets voor 12 uur verschijnt er een persoon op toneel, opent het deurtje van de vitrinekast en pakt de megafoon er uit. Exact om 12 uur 's middags schalt hij met behulp van de megafoon een korte eenvoudige zin over de Coolsingel: "It's never too late to say sorry". Dan zet hij de megafoon terug in de kast, sluit het deurtje en verdwijnt. Deze performance van 10 seconden zal gedurende een jaar vanaf de opening iedere dag herhaald worden, steeds om klokslag 12 uur in de middag - een korte onderbreking van het dagelijkse leven in de binnenstad.

Kijk voor dit kunstproject op de Coolsingel ook op de website van Sculpture International Rotterdam of bekijk dit filmpje

Naar Museum Boijmans Van Beuningen en blijven slapen in Rotterdam. Zie hier het arrangement van het Bilderberg Parkhotel.

Trafalgar Square

Trafalgar Square is een van de bekendste pleinen van Londen. In de hoeken staan 4 sokkels (plinths) voor standbeelden. De vierde sokkel is om financiële redenen leeg gebleven en wordt sinds 1999 gebruikt voor kunstdemonstraties. Elmgreen & Dragset zijn uitgekozen om in 2012 deze fourth plinth te vullen. Zij zullen hiervoor een bronzen beeld van een kind op een hobbelpaard gebruiken, Powerless Structures, fig. 101. Volgens de kunstenaars krijgt het kind in de context van Trafalgar Square hierdoor de status van een historische held.

Adresgegevens

Onderzeebootloods
RDM-straat 1
3089 JS Rotterdam‎

Route

Kijk hier voor de route van het museum naar de Willemskade en voor de route van de Aqualiner naar de Onderzeebootloods.
Kijk hier voor de route.

Openingstijden

28 mei tot en met 25 september 2011
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur

Toegangsprijs

€ 5,00 (Onderzeebootloods)
Combi-tickets:
€ 7,50 inclusief vervoer met de Aqualiner (ook te koop in de Aqualiner, alleen contant te betalen)
€ 17,50: entree Museum Boijmans Van Beuningen en Onderzeebootloods, inclusief vervoer met de Aqualiner
Gratis: Jongeren tot en met 18 jaar en vrienden van het museum (exclusief Aqualiner).
De museumjaarkaart, Rotterdampas en ICOM-pas geven in de Onderzeebootloods geen korting.

Meer info
www.onderzeebootloods.nl

Deze tentoonstelling in de Onderzeebootloods is gerealiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen, mede dankzij een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij en de gemeente Rotterdam.