Vorige maandVolgende maandfebruari 2011
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Schoonheid in de Wetenschap

vanaf 12 februari 2011 t/m 5 juni 2011

Sieralgen, foto: Wim van Egmond/the Micropolitan Museum Embryo van 9 weken, foto: Afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten Erasmus MC Rotterdam Een koolstof nanobuisje (groen) over twee electroden, foto: Cees Dekker, Instituut Nanotechnologie, TU Delft Marmer, Verde D’Arno, gepolijst vlakje 7x9cm, foto: Dirk Wiersma, Utrecht Inside the Eagle Nebula, foto: T. A. Rector & B. A. Wolpa, National Optical Astronomy Observatory/Association of Universities for Research in Astronomy/National Science Foundation Zaadcelvorming van de muis, foto: Gert van Capelle,Erasmus MC, Rotterdam Kristalvormig mengsel van paracetamol en dextrine, foto: Loes Modderman Opaal, Yowah Nut, 3x5cm, foto: Dirk Wiersma, Utrecht Werking van het immuunsysteem: jonge witte bloedcellen (roze) en stromale cellen (blauw) foto: Willem van Ewijk, Erasmus MC, Rotterdam Ontkieming schimmelspore, foto: Jan Dijksterhuis, CBS Fungal Biodiversity Centre (KNAW), Utrecht Kristalvormig mengsel van onder meer dextrine en K bicarbonaat, foto: Loes Modderman Korstmos, foto: Ruth van Crevel uit publicatie Plantenparade (2001) Bacterie kweek: Pseudomonas stutzeri, 2x, foto: L.H. van Damme, Rotterdam, afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten Erasmus MC Bacterie kweek: Salmonella typhimurium, vergroting 1,6x, foto: L.H. van Damme, Rotterdam, afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten Erasmus MC Bokkenorchis, foto: Wim van Heel, Nationaal Herbarium Nederland Introductiezaal 'Schoonheid in de Wetenschap', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Fysica', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Fysica', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Microbiologie', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Leven in Water', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Leven in Water', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Planten', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Schimmels', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Muis en Mens', foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsruimte 'Het Heelal', foto: Lotte Stekelenburg

Wetenschap is een zoektocht, aan de hand van verifieerbare feiten, naar nieuwe kennis van de werkelijkheid. Kunst schept zijn eigen werkelijkheid en roept daarmee bij de toeschouwer emotie en vaak een gevoel van schoonheid op. Speelt bij fundamenteel wetenschappelijk onderzoek ook esthetica een rol? Prof. dr. Hans Galjaard (1935) stelt een tentoonstelling samen waarin de schoonheid van de wetenschap centraal staat.

Tien disciplines

De uitdaging voor deze tentoonstelling was te onderzoeken of ook in de natuurwetenschappen beelden voorkomen van grote schoonheid. Daartoe zijn de laatste twee jaar circa honderd onderzoekers in een dertigtal instituten benaderd. De disciplines betroffen fysica, chemie, geologie, microbiologie, mariene biologie, botanie, schimmeldiversiteit, celbiologie van hogere organismen, menselijke voortplanting en astronomie.

Van plint tot plafond

In Museum Boijmans Van Beuningen zijn nu eens geen kunstwerken te zien, maar in een aantal zalen zijn op de muren en plafonds beelden en films geprojecteerd uit de wetenschap. Prachtige beelden van (sub)atomaire deeltjes, het effect van geluid op materie, kristallen van kleine en grote moleculen en veelkleurige slijpsels van gesteenten. Maar ook een indrukwekkende diversiteit van eencelligen, planten en schimmels. Met moderne technologie werden in hogere organismen de geboorte van een stamcel, de cel- en chromosoomdeling en celdood zichtbaar gemaakt. Tenslotte zijn er ontroerende beelden van de menselijke foetus en overweldigende opnamen van het heelal.

‘Stendhal moment’

Hans Galjaard schrijft in zijn essay over zijn ontroering door het zien van het 4d ultrageluidonsderzoek van de menselijke foetale ontwikkeling. Een film van vrouwenarts Stuart Campbell. Dit was het begin van een plan om esthetisch mooie beelden te verzamelen. In zijn zoektocht naar beelden heeft hij vele onderzoekers gevraagd of zij ook zo’n moment van overweldigende schoonheidsbeleving hebben gekend, een zogenaamd ‘Stendhal moment’. Dit bleek niet zo te zijn. Verreweg de meeste onderzoekers blijken volledig gericht op het verwerven van nieuwe kennis en inzichten.

Deze instituten en onderzoekers hebben bijgedragen aan deze unieke verzameling van verrassende beelden die wellicht bij u een vergelijkbare schoonheidsbeleving, een ‘Stendhal moment’, veroorzaken. Laat u meenemen in de wereld van de Schoonheid in de Wetenschap.

Audiotour en smartphone-tour

Voor deze tentoonstelling is ook een audiotour ontwikkeld en ingesproken door Hans Galjaard. Deze tour kunt u bij de infobalie in het museum voor drie euro huren.
Nieuw! Via uw smartphone is de tour ook gratis te beluisteren, door de QR codes in de tentoonstelling te scannen. Deze online tour is gemaakt in samenwerking met de populairwetenschappelijke site Kennislink.nl en is ook online te beluisteren. Kijk op www.kennislink.nl/schoonheid

Kennislink maakte ook een reportage van het symposium en publiceerde niet alleen een interview met Dirk Wiersma, maar vroeg ook Hans Galjaard om een column te schrijven. Deze column kunt u hier lezen.

Brochure

Download hier de brochure van Schoonheid in de Wetenschap. Hier vindt u ook het essay van Hans Galjaard.

Korting

Met uw toegangskaart van Museum Boijmans Van Beuningen krijgt u €2,50 korting in Museum Boerhaave in Leiden (geldig van 12 februari t/m 5 juni 2011).

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door G. Ph Verhagen-Stichting, Erasmus Trustfonds, Stichting Swart-van Essen en Erasmusstichting.

Bekijk op ArtTube!

De serie Schoonheid in de Wetenschap met een video van een lezing van Prof. dr. Hans Galjaard en een reportage van de opening, waar vele onderzoekers tijdens de opening worden gevraagd of zij de schoonheid in de wetenschap hebben ontdekt of zien.