Vorige maandVolgende maandfebruari 2011
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Gabriel Lester - Suspension of Disbelief

vanaf 12 februari 2011 t/m 8 mei 2011

Officiële trekking winnaars in het Paviljoen Uitnodiging Gabriel Lester, Suspension of Disbelief Gabriel Lester, Beeld uit eigen collectie kunstenaar, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, Beeld uit filmmateriaal van de kunstenaar, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, Fortuna 16mm (detail) 2010, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, How to act (blue), 1999, Impakt Festival Utrecht 2000, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, How to act (yellow), 1999, Impakt Festival Utrecht 2000, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, The Past Catching up with the Present, 2009, mixed material II, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, How to Act installation 2007, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, How to act (red), 1999, Impakt Festival Utrecht 2000, courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, The Big One, 2011 (filmstill), courtesy: Galerie Fons Welters Gabriel Lester, Suspension of Disbelief, Museum Boijmans Van Beuningen, courtesy: Galerie Fons Welters, foto: Lotte Stekelenburg

De expo met de titel Suspension of Disbelief is Lesters eerste grote museale solotentoonstelling. Deze zal in Museum Boijmans Van Beuningen nog te zien zijn tot en met 8 mei. Daarnaast zijn de vijf winnaars van de loting deze week bekend gemaakt.

Vijf winnende lotnummers Gabriel Lester bekend

De uitnodigingskaart voor de opening van de tentoonstelling Suspension of Disbelief van Gabriel Lester op 11 februari 2011 was meer dan een uitnodiging alleen. Op iedere kaart stonden vier krascijfers die samen een uniek lotnummer vormen. Onder deze lotnummers verloot Gabriel Lester een vijftal originele zeefdrukken van zijn hand. Op dinsdag 19 april heeft een notaris in het Paviljoen van het museum de officiële trekking verricht inclusief notariële akte gemaakt waarin wordt vastgesteld dat de loting eerlijk is verlopen. Lester maakte een videoverslag van de trekking en de winnende nummers. Hoewel het officiële deel van de trekking door de notaris strak werd geregisseerd, is de vorm van het filmpje vrolijk en losjes.

Gelukkige winnaars kunnen een foto of scan van hun winnende lot opsturen naar pressoffice@boijmans.nl. Zij worden dan in contact gebracht met de kunstenaar om hun prijs bij hem zelf op te halen.

NB: de vervaldatum van de winnende lotnummers is een halfjaar na de trekking en valt dus op maandag 19 oktober 2011. Niet opgeëiste prijzen worden daarna niet meer uitgekeerd.

Suspension of Disbelief

Vanaf zaterdag 12 februari is deze magische tentoonstelling bijna drie maanden te zien in het museum. Speciaal voor deze gelegenheid creëerde Lester een totaalinstallatie bestaande uit een tiental nieuwe en eerder gemaakte werken waarin begrippen als (mis)fortuin, verwachting, bijgeloof, rituelen, magisch denken, profetieën en met name het (nood)lot terugkomen. Dit lot en het magisch denken speelt in Suspension of Disbelief een belangrijke rol.
Het toekennen van waarde aan niet bestaande verbanden blijkt in deze tentoonstelling een van de manieren om in de onvoorspelbare wereld te overleven. Lesters installaties en films laten verschillende voorbeelden zien waarbij de mens probeert het lot te doorgronden.

Lester op het IFFR

Als voorproefje op zijn tentoonstelling in Boijmans, was Gabriel Lester voorafgaand aan de tentoonstelling alvast te zien op het filmfestival. De grilligheid van het lot en de behoefte aan rituele handelingen zijn Lesters centrale thema’s. Bij wijze van prelude gooit de Nederlandse kunstenaar –overigens met Belgische en Amerikaanse roots- een van zijn favoriete thema’s (de lotto) op. Hij liet zich daarbij vergezellen door een One-Man-Band.

Gabriel Lester

-exposeerde eerder al in: Sao Paulo, Stockholm, Londen en Istanbul
-heeft een filmische manier van werken; hij isoleert elementen als licht, decor, muziek en beeld en zet deze met technieken als montage en kadrering vervolgens naar zijn hand.
-dompelt de beschouwer in onder in een conceptuele en zintuiglijke ervaring.
-interesseert zich voor de menselijke eigenaardigheid om grip te willen hebben op de ongrijpbare wereld.

Catalogus

Bij de tentoonstelling komt geen catalogus uit. Echter, het Belgische 180 pagina’s tellende (Engelstalige) kunstboekmagazine A Prior, besteedt in de uitgave van 21 maart maar liefst een kwart van de inhoud aan Lester en zijn magische tentoonstelling in Boijmans. Andere kunstenaar in dit nummer zijn: Danai Anesiadou, Luis Jacob en Tino Sehgal. Voor 20 euro is het magazine rechtstreeks te bestellen via www.aprior.org

Magische Films

Nieuwsgierig naar de films die Gabriel Lester in zijn tentoonstelling Suspension of Disbelief laat zien? Klik hier voor een teaser van The Big one. In deze film wordt een onverklaarbare bijeenkomst van mensen verbeeld waarbij men snel zal denken dat het om een rituele lotbezwering gaat. De film toont de hoe graag men magisch denkt en hoe men waarde aan niet-bestaande verbanden toekent. Ofwel men denkt aan een magische bijkomt ondanks dat daar verder geen aanwijzingen voor zijn. Lesters andere film Cleromancy #2 is een abstract spel van kleur en beweging en bestaat uit verschillende fragmenten van loterijtrekkingen overal ter wereld.

Literaire term

De titel ‘Suspension of Disbelief’ is van oorsprong een literaire term die in de loop van de 20ste eeuw zijn weg vond naar de cinema. Het is een term die gaat om de bereidheid van het publiek om de beperkingen van het medium te accepteren. De bereidheid om bijvoorbeeld 'mee te gaan' in de suggestie dat tweedimensionaal geprojecteerde menselijke vormen op een doek 'echte' mensen zijn, in een ware realiteit. Lester gebruikt de term Suspension of Disbelief in de betekenis van ‘het willen geloven in’, en ‘het toelaten van’ de verbeelding.

Gabriel Lester op televisie

Op 19 maart 2011 heeft AVRO kunstuur aandacht besteed aan de tentoonstelling van Gabriel Lester in Museum Boijmans Van Beuningen, en werd er ook aandacht besteed aan zijn andere werk. Bekijk deze aflevering hier, het item over Gabriel Lester is in de laatste 11 minuten van de uitzending.

Op 29 april 2011 was er in 'Opium weet wat er speelt' een item over 'Suspension of Disbelief' van Gabriel Lester. Bekijk deze aflevering nu hier.

Op ons videokanaal ArtTube vindt u ook een interview met Gabriel Lester gehouden op de kunstbeurs Art Rotterdam. Hij legt hier uit wat zijn 'Suspension of Disbelief' betekent. Bekijk dit interview met de kunstenaar hier.

In de nieuwsbrief leest u een Q&A met Gabriel Lester!