Vorige maandVolgende maandoktober 2011
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vang een beeld

Het museum nodigde heel Nederland van jong tot oud uit om een beeld uit de werkelijkheid te vangen, geïnspireerd op het werk van kunstenaar Marijke van Warmerdam. Een selectie van de inzendingen waren deze winter te zien in het museum. De 5 favorieten gekozen door Marijke van Warmerdam hebben een speciale plek gekregen in de Kunst Studio van het museum.

Marijke van Warmerdam maakt van kijken een bewuste activiteit. Zij kadert haar blik met een filmcamera, een fototoestel, zelfs met een spiegel of een stuk karton. Zij kantelt, spiegelt en herhaalt de beelden. Ze plaatst momenten in andere momenten. Met uiterste precisie ‘vangt’ zij zo haar beelden: een methode die leidt tot nieuwe manieren van kijken en ervaren bij de beschouwer. 
 

Vang zelf een beeld 

Museum Boijmans Van Beuningen is benieuwd naar jouw blik op de wereld en nodigde iedereen uit zelf een beeld te vangen. De methode was als volgt: 1) neem een spiegel en ga ermee de wereld in 2) zoek een kader voor het beeld dat je wilt laten zien 3) zet deze op de foto. Zo vang je een moment, plaats je een beeld in een ander beeld, waaruit weer een nieuw beeld ontstaat. 

Bekijk hier hoe je beelden kan vangen:

 

 

 

Stuur op 

Tot 31 december 2011 kon het publiek gevangen beelden uploaden naar de Flickr-groep ‘Vang een beeld’  of mailen naar beeldvangen@boijmans.nl
 

Gevangen beelden in de Kunst Studio 

Van de foto’s die het museum toegestuurd kreeg, was in de kerstvakantie een tentoonstelling te zien in de Kunst Studio, de educatieve ruimte op de begane grond van het museum. Het museum publiceert een selectie van de inzendingen op de Facebook pagina  van het museum. Marijke van Warmerdam bekeek alle foto's. Haar favorieten hebben een bijzondere plek in de Kunst Studio gekregen en zijn daar te zien tot en met 7 februari 2012.

 

De makers en hun geselecteerde foto's

 

 

 Dirk Blij, 'Schaduw'

 

Elle Elskamp, 'The Mirror'

 

Gisella Westerlaken, 'Beeld van je toekomst vangen'

 

Moniek Spaans, 'Spiegel-ei'

 

Rosalie Beltman, 'De drie manen' 

Inspiratie 

Voor 'Vang een beeld' liet men zich inspireren door het werk van Marijke van Warmerdam. De tentoonstelling ‘Dichtbij in de verte’ van Marijke van Warmerdam is tot en met 22 januari 2012 te zien. Het museum toont op ruim 1500m2 een selectie uit haar oeuvre, bestaande uit film, sculpturen, fotowerken, installaties en beschilderde film stills. 
 

Meer informatie 

Op het online videokanaal van het museum arttube.boijmans.nl is een korte documentaire te zien over Marijke van Warmerdam.