Vorige maandVolgende maandfebruari 2010
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
             

Carsten Höller - Divided Divided

vanaf 6 februari 2010 t/m 25 april 2010

Carsten Höller Triple Giant Mushrooms, 2010 Courtesy of: Gagosian Gallery, Londen/London Carsten Höller portret

In de grootste zaal van het museum, een ruimte van meer dan 1500m2, heeft Höller een eenvoudige wiskundige formule toegepast die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt. Hierdoor ontstaat een eenheid, die de ervaring van de bezoeker versterkt: Divided Divided zet alle zintuigen op scherp.

Carsten Höller is een specialist in doordachte experimenten die spelen met de fysieke ervaring en de berichtgeving aan de hersenen, zoals in de zwevende ruimte waar je je evenwicht kan verliezen door de subtiel bewegende wanden. In deze Swinging Spiral is de formule van verdeling ook toegepast, maar dan in spiraalvorm. Het lijkt op een slakkenhuis, maar het is een ruimte waar je in kan lopen en je evenwicht kan testen. Ook de Flicker Films zijn een voorbeeld van zo’n experiment. In deze films worden bijna gelijke opeenvolgende beelden naast elkaar geprojecteerd van Afrikaanse dansgroepen. Hierdoor vullen de hersenen de rest van de beelden in en ontstaat een bewegende film in het hoofd van de beschouwer.

Groeien er nu echte paddestoelen uit de vloer? Bij Höller weet je het nooit helemaal zeker. Zijn achtergrond als bioloog komt duidelijk naar voren in de bijzonder waarheidsgetrouwe replica’s. Het zijn samengestelde paddestoelen en bestaan uit een helft vliegenzwam (de bekende rood-met-witte-stippen versie) en de overige vierde delen zijn andere soorten. Deze Giant Triple Mushrooms variëren in afmeting van meer dan levensgroot tot ongeveer een meter boven de vloer.

Fluitende vogels in het museum? In een enorme mobile van zeven vogelkooien zijn zeven zangkanaries te zien en te horen. Höller heeft in het verleden vaker met vogels gewerkt in zijn kunstenaarspraktijk. Hij heeft ook een nieuwe serie bijzonder gedetailleerde schilderijen van vogels gemaakt.

Een roterende hotelkamer? Tijdens de tentoonstelling Divided Divided is het voor iedereen mogelijk om een exclusieve nacht in het museum door te brengen. Boek een overnachting in de Revolving Hotel Room van Carsten Höller. Deze traag roterende hotelkamer staat midden in het museum en maakt het mogelijk om dag en nacht in het museum rond te dwalen, natuurlijk onder begeleiding van een privé butler. Luxe faciliteiten zijn aanwezig - zoals roomservice, een rijkelijk gevulde minibar, badkamer en toilet - voor een comfortabel verblijf in Museum Boijmans Van Beuningen. Tarieven variëren van €275 tot €450 per nacht (gebaseerd op 2 personen, inclusief diner en ontbijt). Deze bijzondere kamer is inmiddels voor de hele periode volgeboekt.

Art Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in februari een online veiling voor de laatste beschikbare nacht van 20 maart 2010. De nacht is geveild voor een bedrag van maar liefst €2010. Een groot succes!

In de Kunst Studio presenteert het museum een bijzondere multimediale 'leestafel' bij deze tentoonstelling: De Wereld van Carsten Höller. Een overzicht van zijn favoriete boeken, films, muziek, hotels en restaurants.

Kijk op ArtTube voor het interview van Ranti Tjan met Carsten Höller.

Biografie

Carsten Höller heeft in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie opgebouwd. Hij werd internationaal bekend toen hij in 2006 een serie glijbanen (Test Site) presenteerde in de enorme Turbine Hall in Tate Modern. Zijn werk was de laatste twee decennia internationaal te bewonderen, zoals onder meer in solotentoonstellingen in Fondazione Prada, Milaan (2000), Massachusetts Museum of Contemporary Art (2006) en het Kunsthaus in Bregenz, Oostenrijk (2008). In 2002 exposeerde hij ook al in Museum Boijmans Van Beuningen met de installatie Light Corner. Carsten Höller woont en werkt in Stockholm, Zweden.

Catalogus

Uitgeverij Hatje Cantz (Berlijn) publiceert een uitgebreid overzicht van het werk van Carsten Höller. De tentoonstelling Divided Divided in Museum Boijmans Van Beuningen maakt deel uit van dit overzicht. Deze rijk geïllustreerde publicatie zal pas in mei-juni verschijnen en ook verkrijgbaar zijn in de museumwinkel. Op dit moment zijn diverse catalogi en publicaties beschikbaar in de museumwinkel over deze kunstenaar en zijn werk.

De tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010 en is mede mogelijk gemaakt door het Goethe Instituut Rotterdam, Institut für Auslandsbeziehungen e.V. (ifa), Bilderberg Parkhotel Rotterdam en Sikkens.