Vorige maandVolgende maandnovember 2010
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Hella Jongerius - Misfit

vanaf 13 november 2010 t/m 13 februari 2011

Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Frog Table (Natura Design Magistra) 2009, foto: Fabrice Gousset, courtesy Galerie kreo Layers, 2006, foto: Maharam Bob garden club chair 2010, foto: Mark Gregory Peters for Kettal  Polder Sofa 2005, foto: Vitra A Tribute to Camper 2009, foto: Roel van Tour Repeat 2002, foto: Maharan Layers, 2006, foto: Maharam Paravents 2005, foto: Gerrit Schreurs Fotografie B­-set 1997, foto: Gerrit Schreurs Fotografie Pushed Washtub 1996, foto: Bob Goedewaagen Long Neck and Groove Bottles 2000, foto: Gerrit Schreurs Fotografie Repeat 2002, foto: Maharan A Tribute to Camper 2009, foto: Roel van Tour Non ­Temporary 2005, foto: Gerrit Schreurs Fotografie IKEA PS Jonsberg 2005, foto: Gerrit Schreurs Fotografie Nymphenburg Sketches – Animal Bowls 2004, foto: Nymphenburg B­-set 1997, foto: Gerrit Schreurs Fotografie Hella Jongerius,Coloured vases series 3, Gerrit Schreurs Fotografie Hella Jongerius,Coloured vases series 3, Gerrit Schreurs Fotografie Hella Jongerius,Coloured vases series 3, Gerrit Schreurs Fotografie Hella Jongerius,Coloured vases series 3, Gerrit Schreurs Fotografie Hella Jongerius,Coloured vases series 3, Gerrit Schreurs Fotografie

Ontwerper Hella Jongerius maakt serviezen, stoffen en vazen, maar ook stoelen en banken. Het is voor het eerst, dat het gehele oeuvre van Jongerius in Nederland te zien is. In ‘Hella Jongerius – Misfit’ krijgt u een uniek overzicht van haar werkwijze, experimenten en vernieuwende producten.

U vindt haar producten op de muren van Museum Boijmans Van Beuningen: niet alleen de serviezen, maar ook de stoelen en banken worden aan de muur van het museum gemonteerd. Alle objecten aan de muren van het  museum zijn geordend op kleur, waardoor u op een bijzondere manier een overzicht van haar ontwerppraktijk krijgt. Niet alleen de bekende industriële producten - zoals de Ikea vazen - zijn te zien, maar ook unieke experimenten en talloze schetsmodellen. Terwijl u langs de muren loopt krijgt u een overzicht van de thema’s die schuilen in het oeuvre van Hella Jongerius.

Ordening op kleur

Alle objecten aan de muren van het museum zijn geordend op kleur, niet op thema of chronologisch. Industriële producten, unieke experimenten en schetsmodellen wisselen elkaar af, waardoor er geen hiërarchie is tussen de objecten. Door banken, stoelen, tafels, schoenen etcetera op te hangen aan de muur verliezen ze hun gebruikelijke functie. Hierdoor kan men met bijzondere aandacht het oeuvre van Jongerius bekijken en alle betekenissen ontdekken die in haar werk schuilgaan.

Kikker als decoratie

Twee ontwerpen worden uitgelicht in het midden van de zaal, waaronder de Frog Table (2009), een tafel die innig verbonden is met een uitvergrote kikker. Deze tafel is recent aangekocht door het museum en een aanvulling op de andere ontwerpen van Jongerius in de collectie. De kikker lijkt zich los te trekken van het platte vlak, toch blijft hij er stevig mee verbonden. Als decoratief element bemiddelt de kikker tussen de gebruiker en het functionele object, de tafel. In dit ontwerp onderzoekt Jongerius de mogelijkheden van verhalende decoraties. ‘Decoratie is een goede manier om de verbeelding te prikkelen en je te laten voelen dat een product echt van jou is’, aldus Jongerius in een interview in The International Herald Tribune (maart 2009). Deze decoratie wordt bijna een autonoom wezen dat zich niet laat negeren aan je tafel.

Vaas als canvas

Op de vloer staan ook 300 vazen opgesteld in uiteenlopende kleurschakeringen: de nieuwe serie Coloured Vases (serie 3). Deze serie is afgelopen zomer ontwikkeld in nauwe samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum. De Coloured Vases laten kleurexperimenten zien, waarbij telkens een bestaande vaas is gebruikt als ‘canvas’. De kleuren bestaan uit een mix van oude glazuren en nieuwe synthetische glazuren. Sommige vazen zijn voorzien van een extra laag industriële verf. Kleur is een belangrijk element in de ontwerppraktijk van Hella Jongerius en dat ziet u overal in de tentoonstelling terugkomen.

Imperfectie

Hella Jongerius (1963) geldt internationaal als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. In 1993 start zij in Rotterdam haar studio Jongeriuslab, waar zij zowel in eigen beheer als in opdracht van nationale en internationale bedrijven producten ontwerpt. Jongerius introduceert in de jaren negentig ambachtelijke imperfecties en individualiteit in industriële productiemethodes. Ambachtelijke kwaliteiten zijn volgens Jongerius niet afleesbaar aan de perfectie waarmee dingen zijn gemaakt, maar aan de afwijkingen, ‘misfits’, de zichtbare sporen van de hand van de maker.

Monografie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling Misfit verschijnt bij uitgeverij Phaidon Press de monografie ‘Hella Jongerius - Misfit’, geschreven door Louise Schouwenberg en met bijdragen van designcriticus Alice Rawsthorn en designconservator van MoMA Paola Antonelli. Ook de werken die in de monografie zijn afgebeeld zijn geordend op kleur. De publicatie is vormgegeven door Irma Boom en is te koop in de museumwinkel.

Te doen

Rondom de tentoonstelling organiseert het museum in januari diverse activiteiten, zoals een themamiddag met lezingen en een familiedag. Hella Jongerius wordt geïnterviewd in een van de afleveringen van Boijmans TV en op collectie.boijmans.nl zijn haar ontwerpen in onze collectie te vinden.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Louise Schouwenberg. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ahrend Fonds. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Maharan, Vitra, Koninklijke Tichelaar Makkum, Kettal, Camper en kt COLOR. ‘Hella Jongerius – Misfit’ is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.