Vorige maandVolgende maandfebruari 2009
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
             

Interventie #9 Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis - Ten To One

vanaf 28 februari 2009 t/m 18 april 2010

Interventie #9 Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenlis, installatie in het museum Interventie #9 Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenlis, TenToOne Interventie #9 Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenlis, Detail TenToOne

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis nodigden tien vrienden uit om op tien opeenvolgende dagen in een weiland te komen eten.

Ze verplaatsen de vrienden, de tafels en het eten elke dag verder naar de horizon. De foto’s van die tien bijeenkomsten monteerden ze tot één beeld van een groot feest. ‘Ten to One’ wordt vanaf 28 februari getoond in het museum als installatie op wandvullend formaat.

Iedere vriend komt tien keer voor in de foto, telkens in een verschillende outfit. Hiervoor schakelden Zijlmans en Jongenelis honderd verschillende kleermakers in Beijing in. Niet alleen omdat dit de honderd pakken betaalbaar maakte, maar ook omdat de echte wereld zeker tien keer zo groot is als die van de vrienden in het weiland. Ieder mens in het Westen is in werkelijkheid met misschien wel duizenden Chinezen, Thais, Filleppino's, Indonesiërs en Indiërs verbonden door de producten waar onze levens mee gevuld zijn.

De tien personen op de foto zijn door de vermenigvuldiging met factor tien getransformeerd tot anonieme figuranten. De honderd kleermakers krijgen van de kunstenaars echter ieder een eigen gezicht. Zijlmans en Jongenelis reisden naar Beijing om de kleermakers waar ze mee samenwerkten te ontmoeten. In het magazine dat eveneens deel uitmaakt van het project, zijn de kleermakers, hun ateliers en hun werkwijze uitvoerig gedocumenteerd, met een begeleidende tekst van Dirk van Weelden.

De tentoonstelling en de publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (projectsubsidie) en het H+F Mecenaat (tentoonstelling en publicatie).