Vorige maandVolgende maandoktober 2008
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sgraffito in 3D

vanaf 25 oktober 2008 t/m 4 januari 2009

Narrenkom, kom met nar en twee vogels, 1475-1525, sgrafitto aardewerk, Nederland, diameter 32 cm De Narrenkom in de CT scanner bij het Erasmus MC CT-scan van Narrenkom 3D-model van de Narrenkom 3D-print van Narrenkom

Het museum toont vanaf 25 oktober zijn prachtige sgraffito-collectie uit de periode 1450-1550. Sgraffito is een eeuwenoude versieringstechniek van aardewerk waarbij in de nog natte klei figuren zijn gekrast. De Hollandse schotels, kookpotten en kommen maken deel uit van de Collectie Van Beuningen-De Vriese. Beeldend kunstenaar en mediatechnoloog Joachim Rotteveel maakt de collectie op bijzondere wijze toegankelijk met behulp van 3D-reconstructie-technieken uit de medische en industriële wereld. Deze tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk.

Innovatieve visualisatietechnieken zijn te gebruiken om voorwerpen te scannen, archiveren en printen in 3D. Speciaal voor de tentoonstelling wordt dit proces bij wijze van experiment op sgraffito-aardewerk toegepast. Zo kan de collectie via internet wereldwijd driedimensionaal toegankelijk worden gemaakt, en zelfs worden gekloond. De reliëfpatronen van de handvervaardigde schotels, kommen en potten komen in de virtuele weergaves en 3Dprints prachtig naar voren.

De tentoonstelling Sgraffito in 3D maakt dit fascinerende proces van registratie, archivering en reconstructie voor het eerst stap voor stap inzichtelijk voor het publiek. Videoprojecties werpen licht op de CT-scans. Bezoekers kunnen driedimensionale afbeeldingen van alle kanten bekijken en zelfs in de hand nemen. De werking van een 3D printer wordt gedemonstreerd en geprinte klonen wedijveren tenslotte met de honderd originele sgraffito-objecten op de tentoonstelling.

Sgraffito in 3D is te zien in het vernieuwde entreegebied van het museum, en is daarmee voor iedereen gratis toegankelijk. Joachim Rotteveel ontwikkelde ook de website sgraffito-in-3d.com waardoor de driedimensionale objecten op afstand te bewonderen en te bestuderen zijn.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Erasmus MC (afdeling Radiologie), TNO Techniek en Industrie (afdeling Rapid Manufacturing Demo Centre), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (AR+RFID Lab) en de Erasmusstichting.