Vorige maandVolgende maandapril 2017
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
kinderen en families

Gek van surrealisme challenge - Drie surrealistische opdrachten

vanaf 21 april 2017 t/m 31 mei 2017

Tijdens de tentoonstelling Gek van surrealisme roept Museum Boijmans Van Beuningen iedereen op om zelf op zoek te gaan naar het surrealisme in de wereld om je heen aan de hand van drie specifieke foto-opdrachten. Deze drie opdrachten worden gekoppeld aan drie thema’s die het surrealisme verklaren. De foto’s die gemaakt worden, kunnen direct gedeeld worden met Museum Boijmans Van Beuningen via Snapchat. Dit kan heel simpel door het museum een direct ‘snap’ te sturen. De leukste, mooiste en vooral gekste foto's maken kans op een plekje op de Facebookpagina en het Instagramaccount van het museum. 

Opdracht 1: De ongewoon alledaagse realiteit

 De wereld om ons heen lijkt zo alledaags, maar kan soms heel rare dingen in zich hebben als je net even iets beter kijkt. Let maar eens op; als jij één oog sluit en met het andere oog naar hetzelfde object blijft kijken, ziet het er ineens heel anders uit dan wanneer je met twee ogen kijkt. Zo kan die meneer voor je ineens het dak van het huis achter hem op zijn hoofd dragen. De opdracht bij de eerste challenge is: Herken het gekke in de wereld om je heen!

Opdracht 2: Onheilspellende landschappen

De surrealisten beeldden vaak onheilspellende landschappen af in hun werk. Voor hen konden landschappen van alles zijn en meestal bedachten ze zelf nog de meest bizarre landschappen. Laat je voor deze opdracht inspireren door verschillende onheilspellende landschappen: een donkere lucht, een verlaten platteland, een lege stad, een donkere bouwplaats. Vaak kan de juiste belichting of het gebruik van schaduwen er al voor zorgen dat een normaal landschap direct verandert in iets onheilspellends. Richt voor deze opdracht je blik naar buiten en leg het meest onheilspellende landschap vast dat je kan vinden. De natuur een handje helpen? Dat kan ook door middel van de verschillende Snapchat filters.  

Opdracht 3: Toeval

Voor de surrealisten had toeval vooral te maken met de manier waarop ze te werk gingen. Ze probeerden dingen te doen zonder erbij na te denken en zo een heel toevallig resultaat te krijgen. Het maakt niet uit waar je staat: Doe 10 seconden je ogen dicht, draai 2 rondjes en fotografeer wat je dan ziet. Een echte surrealist laat dit natuurlijk niet bij één keer, maar kiest zijn beste toevallige foto uit.