Vorige maandVolgende maandmaart 2017
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Een lust voor het oog

januari 2018

Anoniem, Kan, ca. 1450-1480 Anoniem, Apothekerspot, ca. 1460-1470 Anoniem, Schotel, ca. 1500-1600

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een grote collectie majolica welke grotendeels is verworven in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw. In deze periode is in het museum veel aandacht voor het verzamelen van zowel Oosters porselein als Westerse keramiek. Majolica mag zeker niet ontbreken in de omvangrijke en ambitieuze keramiekcollectie van het museum. 

Spaans en Italiaans majolica

Majolica is ontstaan in Spanje en Italië en is een soort keramiek, gemaakt van gebrande klei. De klei is over het algemeen roodbakkend en is bedekt met een witte ondergrond (tinglazuur), met daaroverheen een gekleurde beschildering van (luster) glazuur. Deze techniek is oorspronkelijk afkomstig uit het oude Perzische rijk en in de 13e eeuw brengen de noordelijke Afrikanen het op hun veldtochten mee naar Spanje.

Spaanse majolica is vooral bekend vanwege zijn rijke lusterwerk (metaalachtige glans) en is een gewild exportproduct in heel Europa. Naast het lusterwerk kent Spanje een kleurrijke diversiteit aan andere majolica technieken. De majolica met lusterwerk uit Spanje wordt vanaf het begin van de 15de eeuw door de Italianen Majorica of Majolica genoemd, verwijzend naar het eiland Mallorca. Valencia en omliggende dorpen zijn lange tijd het centrum van de majolica-productie. Hun waar wordt via Mallorca verscheept naar Italië. De Italianen adopteren de techniek later voor hun eigen tingeglazuurde aardewerk en nemen aan het begin van de 16e eeuw de plek van belangrijkste majolica-producent over van Spanje. De kleurrijke en verfijnde majolica uit Italië uit deze periode zijn werkelijk een lust voor het oog. Hoogtepunten zijn de zogenaamde Istoria stukken: majolica waarop levendige scenes, geïnspireerd op de Metamorfosen van Ovidius en bijbeltaferelen, worden afgebeeld.

In de presentatie Een lust voor het oog wordt u aan de hand van vijf thema’s meegenomen in de techniek, de ontwikkeling, de functie en de rijkdom van deze deelcollectie.

Te zien

De presentatie Een lust voor het oog is te zien in het Paviljoen.