Vorige maandVolgende maandfebruari 2017
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Collectie – surrealisme

vanaf 11 februari 2017 t/m 28 mei 2017

De Collectie, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Lotte Stekelenburg Salvador Dalí, Vénus de Milo aux tiroirs (Venus van Milo met laden), 1936 (1964). Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, foto: Studio Tromp, Rotterdam. © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí Salvador Dalí, Le visage de la guerre (Het aangezicht van de oorlog), 1940. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, foto: Studio Tromp, Rotterdam. © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí René Magritte, Le miroir vivant (De levende spiegel), 1928. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, foto: Studio Tromp, Rotterdam Wisselingen in de collectie, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Lotte Stekelenburg Paul Delvaux, Les phases de la lune III (De maanstanden III), 1942. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, foto: Studio Tromp, Rotterdam, © Pictoright Amsterdam 2017 Twee papillons pamfletten uit 1924. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Het is geen toeval dat de allereerste Europese overzichtstentoonstelling van René Magritte in 1967 plaatshad in Museum Boijmans Van Beuningen.

Het museum was – mede dankzij de toewijding van conservator Renilde Hammacher - Van den Brande (1913-2014) – toen net begonnen met de opbouw van een indrukwekkende eigen collectie surrealisme die later een van de pijlers zou gaan vormen van het museum. Deze internationaal hoog aangeschreven verzameling bevat werk van kunstenaars als René Magritte, Salvador Dalí, Yves Tanguy en Paul Delvaux en dijt nog altijd uit, met dank aan recente aankopen.

Avida Dollars

De Magritte-tentoonstelling vormde het startschot voor een reeks surrealistische exposities, waaronder die van Salvador Dalí in 1970. De komst van de Spaanse kunstenaar naar Rotterdam deed veel stof opwaaien. Dagelijks trotseerden duizenden mensen de winterkou om de tentoonstelling te zien. Ook de vaderlandse media konden geen genoeg krijgen van de surrealist die vanwege zijn commerciële inslag van André Breton bijnaam ‘Avida Dollars’ had gekregen.

Papillon

Naast een schat aan surrealistische kunstwerken bezit het museum een belangwekkende verzameling bibliofiele publicaties, tijdschriften en manifesten die het surrealistische profiel compleet maken. Bijzonder zijn de kleine vlugschriften die papillons (vlinders) heten en die kunstenaars op straat aan voorbijgangers uitreikten. De bibliotheek bezit zeven uiterst zeldzame papillons uit 1924, waarmee de kunstenaars mensen opriepen om surrealistisch te gaan denken.

Levenshouding

Het surrealisme ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw in Parijs. Beeldend kunstenaars, dichters en denkers voelden zich tot elkaar aangetrokken in hun afkeer van kleinburgerlijkheid en hun voorkeur om associatief te werken, zonder tussenkomst van de ratio. Surrealisme is eerder een levenshouding dan een beweging. Surrealistische kunstenaars geloofden in de almacht van de droom, ze mengden materialen en technieken en wisten met hun werk te verwarren en te ontregelen.