Vorige maandVolgende maanddecember 2015
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

De Collectie

vanaf 1 december 2015 Werkzaamheden in de collectie van 6 maart t/m 23 juni

Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Studio Hans Wilschut Foto: Fred Ernst Foto: Rinie Bleeker Foto: Lotte Stekelenburg De collectie: werk in uitvoering

In Museum Boijmans Van Beuningen maakt u een reis door de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Ontdek de bijzondere museumcollectie met meesterwerken van Bosch, Bruegel, Van Eyck, Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Magritte en Dalí. Laat u verrassen door geraffineerde tekeningen en gebruiksvoorwerpen zoals middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw, de meubels van Rietveld en hedendaags design.

Belangrijke kunstwerken uit diverse verzamelingen behoren tot de topstukken van het museum: De Toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude, De Drie Maria’s aan het graf van Jan en Hubert van Eyck, diverse werken van Peter Paul Rubens. Museum Boijmans Van Beuningen onderscheidt zich met een bijzondere collectie surrealisten, met topstukken als ‘La Reproduction Interdite’ van René Magritte, ‘Couple aux têtes pleines de nuages’ van Salvador Dalí, ‘Monsieur et Madame’ van Joan Miró en ‘L'enigme d'Isidore Ducasse’ van Man Ray.

Een verzameling verzamelingen

Het museum dankt zijn naam én zijn internationaal gerenommeerde collectie aan vele schenkingen van particulieren en stichtingen. In 1849 laat de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 worden de collectie en de naam van het museum uitgebreid. Willem van der Vorm (1873-1957), havenbaron en verzamelaar, was een van de meest loyale begunstigers van Museum Boymans en in 1972 besloot de Stichting Willem van der Vorm de door haar beheerde collectie met schilderijen van Gerard ter Borch, Gabriel Metsu en Anthonie van Dijck in langdurig bruikleen te geven aan het museum. Han Nefkens – verzamelaar, mecenas en kunstactivist – is in deze tijd een belangrijk begunstiger en koopt of schenkt met regelmaat bijzondere objecten voor de museumcollectie.

Het museumgebouw

In 1935 is het huidige museumgebouw geopend, een monumentaal pand dat speciaal rondom de collectie werd gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. De statige verschijning van rode baksteen omvat intieme kabinetjes en ruime salons waar kunst bij daglicht te zien is. Het gebouw doorstaat de bombardementen in 1940 en wordt in de loop der jaren nog meerdere malen uitgebreid. Inmiddels bevat het museum 12.000 m2 tentoonstellingsruimte voor kunst en vormgeving op het hoogste niveau. Tot op de dag van vandaag vormt de toren van het gebouw een baken in de stad.

Kunstnijverheid en design

Boijmans' uitgebreide collectie kunstnijverheid en design is te zien op de begane grond van het museum. In zeven zalen toont het museum een dertigtal thema's uit de geschiedenis van de vormgeving, aan de hand van objecten uit de middeleeuwen tot nu: van een 17de eeuws tulpenkabinet tot een stoel van Eames, van middeleeuws aardewerk tot een servies van Hella Jongerius. Op deze pagina vindt u een impressie van de zalen.
Let op: de objecten die in deze opstelling te zien zijn wisselen regelmatig of worden uitgeleend naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Collectiegebouw

In het museum zelf is slechts een klein deel van de collectie te zien – het grootste deel van de 140.000 objecten tellende collectie bevindt zich in gesloten depots. Het museum wisselt regelmatig objecten in de vaste opstelling en werken worden vaak uitgeleend. Met de komst van het Collectiegebouw in 2018 en het huidige Prentenkabinet is de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen geheel zichtbaar voor publiek. Bovendien kan de bezoeker in het Collectiegebouw in het Museumpark ook een kijkje achter de schermen nemen bij restauraties en bij het inpakken van werken die op reis gaan.
Meer informatie hierover vindt u op het weblog.

Collectie online

Circa 17.000 van de 145.000 kunstwerken en designobjecten in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen kunt u online bekijken op collectie.boijmans.nl.

Google Art Project

Museum Boijmans Van Beuningen is één van de partners van Google en toont hoogtepunten uit de collectie via het Art Project. Google streeft met het nieuwe project naar het online brengen van cultuur en dit toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.