Vorige maandVolgende maandjanuari 2016
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
concerten

Themamiddag: muziek in de 16e eeuw

Zondag 17 januari

14:00-15:00

€2,50 exclusief entree en toeslag


Reserveren
Bezoekers bij een concert. Foto: Fred Ernst

Het Retorisch Kwartet liet zich inspireren door de tentoonstelling 'De ontdekking van het dagelijks leven – Van Bosch tot Bruegel' en brengt op zondag 17 januari een concert met muziek uit de 16e eeuw. Een deel van het concert vindt plaats in het auditorium en een deel in de foyer van het museum, waar geen zitplaatsen zijn. Met een inleiding door de conservator van de tentoonstelling Friso Lammertse. Hiervoor kunt u reserveren. Later geeft het Retorisch Kwartet nog een toegift in de tentoonstelling, die toegankelijk is voor iedereen. 

Het Retorisch Kwartet zingt uiteraard muziek uit de periode van Bosch tot Bruegel. Bovendien laat het horen hoe het madrigaal zich in die tijd ontwikkelde. Waren aanvankelijk de noten en de tekst nog twee losse elementen in deze vorm van liedkunst, later worden de noten steeds meer een muzikale vertaling van de inhoud van de tekst. Aan het eind van de zestiende eeuw versmelten ze vrijwel tot een eenheid.
Het Retorisch Kwartet zingt op verschillende plekken in het museum muziek van Mattheus Pipelare en Pierre de la Rue (tijd- en stadgenoten van Jeroen Bosch!), van Cypriano de Rore, Adriaen Willaert, Claudin de Sermisy en Luca Marenzio. We beginnen in Nederland, maar een programma over madrigaalkunst kan niet zonder een bezoek aan Italië, waar Marenzio woonde en Willaert en De Rore werkten en het madrigaal tot grote bloei brachten. Het programma eindigt weer in Nederland met een heerlijk werelds lied van Jan Pieterszoon Sweelinck: Tes Beaux Yeux.

Het Retorisch Kwartet werd opgericht in 2011. Het legt zich toe op het uitvoeren van vocale muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Musiceren met de inhoud van de tekst als leidraad is het uitgangspunt. Het Retorisch Kwartet gaf onder meer concerten in Museum Boijmans Van Beuningen, de Ketelfactory, TENT en kerken in Nederland en werkte samen met Ensemble Praetorius en trompettist Eric Vloeimans.
Sopraan – Bernadette van Leeuwen
Countertenor – Olphaert den Otter
Tenor – Henk van Niekerk
Bariton – Peter Hilton