Vorige maandVolgende maandseptember 2015
di wo do vr za zo ma
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

The Joycean Society

vanaf 19 september 2015 t/m 10 januari 2016

The Joycean Society - foto: Lotte Stekelenburg The Joycean Society - foto: Lotte Stekelenburg The Joycean Society - foto: Lotte Stekelenburg

Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen werken van verschillende kunstenaars waarin de mogelijkheden van taal worden verkend. Het videowerk ‘The Joycean Society’ van de Spaanse kunstenaar Dora García (1965) staat hierbij centraal. Dit werk gaat in op het boek Finnegans Wake van de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941), een vertelling vol woordspelingen, cryptische verwijzingen, klankcombinaties en nieuwe woorden die de schrijver heeft samengesteld uit een groot aantal talen. Naast de video ‘The Joycean Society’ zijn er werken van Carl Andre, Dina Danish en Christopher Knowles te zien waarin evenzo het spel met letters, woorden, klanken en betekenissen centraal staat.

James Joyce

In Finnegans Wake is geen sprake van één plot; het verhaal wijzigt soms abrupt, waarbij namen, personages, locaties en perspectieven veranderen. Daarmee is het enerzijds een uitermate ondoordringbaar boek en tegelijkertijd een verhaal dat steeds opnieuw herlezen en geïnterpreteerd kan worden. Volgens de Nederlandse vertalers van dit onvertaalbaar geachte boek is Finnegans Wake een babylonische fragmentatiebom waarin verwarring hoogtij viert. Een tekst die niet zo zeer te lezen valt, maar waar je als lezer doorheen moet zwemmen.

Finnigans Wake

In het videowerk ‘The Joycean Society’ van García staat die vreugde van het lezen en het herlezen van Finnigans Wake centraal. De film toont een groep mensen die al ruim dertig jaar samen dit boek leest, telkens opnieuw. Het lezen wordt een ritueel en de leesclub zelf lijkt op een geheim genootschap. García zoomt in op de lezers van Finnegans Wake, waarbij duidelijk wordt wat de klanken, woorden en wisselende perspectieven bij hen teweegbrengen.