Vorige maandVolgende maandoktober 2015
di wo do vr za zo ma
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Martin Assig

vanaf 31 oktober 2015 t/m 21 februari 2016

Martin Assig, St. Paul #67, 2010 © Martin Assig, VG Bild-Kunst, Bonn, 2015 Zaaloverzicht Glückhaben. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Glückhaben. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Glückhaben. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Glückhaben. Foto: Lotte Stekelenburg. Martin Assig, St. Paul #457, 2013 © Martin Assig, VG Bild-Kunst, Bonn, 2015 Martin Assig, St. Paul #7 © Martin Assig, VG Bild-Kunst, Bonn, 2015 Martin Assig, St. Paul #468, 2013 © Martin Assig, VG Bild-Kunst, Bonn, 2015 Martin Assig, St. Paul #316 © Martin Assig, VG Bild-Kunst, Bonn, 2015 Zaaloverzicht Glückhaben. Foto: Lotte Stekelenburg.

De in Berlijn woonachtige kunstenaar Martin Assig (Schwelm, 1959) maakt kleurrijke, abstracte kunstwerken. Hij brengt vormen van gezichten, lichamen en patronen samen met woorden en zinnen. De ene keer zijn het lichtvoetige en dan weer zwaarbeladen onderwerpen. Ongeveer 200 tekeningen, schilderijen en sculpturen vormen dit najaar de tentoonstelling ‘Glückhaben’, te zien in twee zalen in de collectie vleugel van het museum. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Haus am Waldsee in Berlijn, waar deze afgelopen lente te zien was.

Martin Assig haalt zijn inspiratie uit vele bronnen zoals religieuze tradities, folklore, rituelen, muziek van Bach, literatuur van Marguerite Duras en de Russische schrijvers. Tekening na tekening komt voort uit een geduldig werkproces, zoals monniken werkten aan middeleeuwse manuscripten of zoals bij stripboeken. Onderdeel van de tentoonstelling is een groot aantal tekeningen uit de serie ‘St. Paul’, waarmee Martin Assig in 2009 begon ter ere van kunstenaar Paul Klee. Deze werken ontstaan vanuit waarnemingen in het dagelijks leven. Verschillende materialen zoals kleurstof, bijenwas en houtskool, creëren intieme en persoonlijke werelden, waar sensualiteit en spiritualiteit samenkomen.

Artist talk

Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseert het Goethe-Institut Rotterdam op zaterdag 31 oktober om 14:00 uur een artist talk met Martin Assig. Maak tijdens dit gesprek informeel kennis met de kunstenaar. Maurits van de Laar, eigenaar van de gelijknamige galerie te Den Haag en sinds 1998 vertegenwoordiger van de kunstenaar, gaat met Martin Assig in gesprek. Bezoekers van de artist talk ontvangen tevens een gratis ticket voor de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Reserveren aanbevolen via cultuur@rotterdam.goethe.org. De voertaal is in het Duits.

Collectie verrijkt

Recentelijk zijn vier tekeningen en één schilderij van Martin Assig opgenomen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum bezit één van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zürn. Naast werken van Martin Assig, zijn de laatste jaren ook tekeningen toegevoegd van tekenaars pur sang zoals Ewoud van Rijn en Paul Noble.

CV & catalogus

Martin Assig woont en werkt in Berlijn, de stad waar hij studeerde aan de Hoge school voor de Kunsten. De tekeningen, schilderijen en sculpturen van Martin Assig zijn wereldwijd al tijdens verschillende solo- en groepstentoonstellingen geëxposeerd. Daarnaast verrijkten internationale musea en verzamelaars van Oslo tot New York hun collectie met zijn werken.
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen in het Duits en Engels, uitgegeven door Walther König. Deze publicatie, met essays van Björn Vedder en Durs Grünbein, is te koop bij de betere boekhandels en tijdens de tentoonstelling in de museumwinkel. Martin Assig wordt vertegenwoordigd door Galerie Maurits van de Laar te Den Haag en Galerie Volker Diehl te Berlijn.

Te zien in 

Deze tentoonstelling is te zien in zaal 1, 38 en 39 op de eerste verdieping.