Vorige maandVolgende maandapril 2015
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Eveline Visser - The Bird's Empire

vanaf 25 april 2015 t/m 17 januari 2016

Eveline Visser, The Bird's Empire, 2015. Foto: Lotte Stekelenburg. Eveline Visser, The Bird's Empire, 2015. Foto: Lotte Stekelenburg. Eveline Visser, The Bird's Empire, 2015. Foto: Lotte Stekelenburg. Eveline Visser, The Bird's Empire, 2015. Foto: Lotte Stekelenburg. Eveline Visser, The Bird's Empire, 2015. Foto: Lotte Stekelenburg.

Eveline Visser (1949, Rotterdam) transformeert het Klaverblad dit voorjaar tot een levendige totaalinstallatie. In vier ruimtes toont ze een wondere wereld geïnspireerd op het vogelrijk, bewoond door lovebirds, wolken, antennes, birddrones en eieren.

Eveline Visser voegt schilderingen, fotografische collages, objecten en geluid samen tot vier ruimtevullende installaties. In de kijkkasten van het Klaverblad, ofwel diorama’s, licht ze steeds een aspect uit van de wondere wereld van de vogels, waarin natuur, cultuur en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bezoekers kunnen de diorama’s betreden en zien hier bijvoorbeeld hoe de mechanische birddrones eieren stelen van de echte vogels. Ze willen achterhalen hoe ze gemaakt zijn: zelfs de wetenschap weet nog steeds niet hoe het kan dat een eierschaal zo sterk is. In een ander diorama is te zien hoe een birddrone de zang van een vogel leest. Door de toonvibraties te interpreteren haalt de drone echter alle magie uit de vogelmuziek. Eveline: “Onze drang om de wereld te begrijpen zorgt ervoor dat we de werkelijkheid in allerlei schema’s, hokjes en patronen plaatsen. Maar zodra we de wereld schematisch weergeven, treedt er een vereenvoudiging van de werkelijkheid op. Hierbij gaat altijd iets verloren. In onze zoektocht naar de waarheid, kennis, de essentie der dingen, eindigen we ironisch genoeg met een onbegrijpelijk lied.”

In de installatie spelen de contrasten tussen ratio en intuïtie, wetenschap en mysterie, vooruitgangsdenken en natuurwetten een grote rol: thema’s die vaker terugkomen in Evelines werk. Eveline heeft in haar carrière, van ruim veertig jaar, werk gemaakt op verschillende schalen, van kleine schilderijen tot installaties van 100m2 waar het publiek door heen kan lopen en een interactieve ervaring kan hebben.

Te zien in 

Deze installatie is te zien in vier ruimtes die grenzen aan hal 53 op de begane grond.