Vorige maandVolgende maandjuni 2015
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sensory Spaces 7 - Aleksandra Domanović

vanaf 20 juni 2015 t/m 24 januari 2016

Zaaloverzicht Sensory Spaces 7. Foto: Hans Wilschut Sensory Spaces 7 - Aleksandra Domanovic Zaaloverzicht Sensory Spaces 7. Foto: Hans Wilschut Zaaloverzicht Sensory Spaces 7. Foto: Hans Wilschut Zaaloverzicht Sensory Spaces 7. Foto: Hans Wilschut Zaaloverzicht Sensory Spaces 7. Foto: Hans Wilschut

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de zevende editie maakte Aleksandra Domanovic (Novi Sad, Joegoslavië 1981) een installatie waarbij reproductie en representatie, maar ook mens en machine een rol spelen. In de Willem van der Vorm Galerij hangen beelden van onder andere skeletten met printers die gedrukt zijn op transparant folie. De beelden zijn door de computer gegenereerde 3D-modellen die zijn omgezet naar 2D, ook ‘renderings’ genoemd. Het perspectief van de afbeeldingen is omgekeerd waardoor objecten op de voorgrond kleiner zijn dan op de achtergrond. De verschillende semi-transparante lagen lopen in elkaar over waardoor er weer een driedimensionaal beeld ontstaat dat verandert wanneer u door de ruimte loopt.

Reproductie, danse macabre en gender

Aleksandra Domanovic brengt in deze installatie verschillende perspectieven, tijden en ruimtes bij elkaar. Ze stelt met haar werk de vraag hoe een tweedimensionaal beeld zich verhoudt tot de werkelijkheid en wat daarbij de rol is van reproductie technieken en digitalisering. De beelden van skeletten, symbool voor vergankelijkheid, verwijzen naar een serie houtsneden over de ‘danse macabre’ door Hans Holbein de Jongere die in 1538 door de opkomende boekdrukkunst nieuwe mogelijkheden kreeg voor verspreiding. Daarnaast laten de beelden ook de relatie zien tussen vrouwen en technologische innovatie. Zo is het ilium veelvoudig afgebeeld. Dit is het bot dat bij het vrouwelijk bekken anders is dan bij het mannelijke.

Subjectief en objectief

Aleksandra Domanovic studeerde design en architectuur. Haar kunstenaarschap begon toen zij actief werd op de website vvork.com, die ze samen met andere kunstenaars beheerde. De website was één van de eerste blogs die kunstwerken binnen een online omgeving niet als documentatie gebruikt, maar als een uiting op zich. Van subjectief en persoonlijk tot objectief en algemeen, Domanovic haalt inspiratie voor haar kunstwerken uit haar persoonlijke leven, als ook het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië en de gevolgen hiervan.

ARTtube

Op het online videokanaal ARTtube is een video te zien over de kunstenaar. Hierin wordt de totstandkoming van haar werk voor Sensory Spaces 7 bepsroken. 

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon
Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig
Sensory Spaces 3 - Elad Lassry
Sensory Spaces 4 - Liu Wei
Sensory Spaces 5 - Siobhán Hapaska
Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek
Sensory Spaces 7 - Aleksandra Domanovic 
Sensory Spaces 8 - Mike Nelson
Sensory Spaces 9 - Beni Bischof
Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

Te zien in 

Deze tentoonstelling is te zien in zaal A op de begane grond.

Met dank aan

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.