Vorige maandVolgende maandapril 2015
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Een dag uit het leven van Odilia Beck

vanaf 18 april 2015 t/m 31 december 2015

Daniel van Nes, Portret Odilia Beck, 2015 Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg. Zaaloverzicht Een dag uit het leven van Odilia Beck. Foto: Lotte Stekelenburg.

Van rouwproces tot nieuwe romances en sappige roddels over de Oranje’s aan het Hof, in 1624 schreef de Haagse schoolmeester David Beck alles op in zijn dagboek getiteld ‘Een spiegel van mijn leven’. Dit unieke 17e eeuwse document komt nu vanuit de belevingswereld van Odilia, Beck’s zusje, tot leven in het Paviljoen.

Dit voorjaar toont het museum 150 objecten uit de collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen die een rol spelen in het dagboek van David Beck. De presentatie in het museumrestaurant bestaat uit twee delen. Drie tafels met bierkruiken, glazen en schotels zijn gedekt voor het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal. Vitrinekasten tonen kammen, schoenen en andere voorwerpen die u een kijkje geven in een gewone dag in de 17e eeuw.

Unieke collectie

Museum Boijmans Van Beuningen beschikt als het enige Nederlands museum over een collectie van gebruiksvoorwerpen die terug gaat tot de late middeleeuwen. Door deze rijke en unieke collectie is het mogelijk om objecten te tonen die voorkwamen in het dagelijks leven van Odilia Beck. We weten welke voorwerpen gebruikt werden omdat David Beck niet alleen sonnetten en belevenissen opschreef, maar ook nauwkeurig het weerbericht en het menu van de dag noteerde. Odilia komt bij het gezin wonen om voor de kinderen te zorgen als David Beck zijn vrouw verliest.

ALMA

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen maakt het mogelijk om historie op een verrassende manier tot leven te laten komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook op de website alma.boijmans.nl, die pre-industriële gebruiksvoorwerpen linkt aan schilderijen en prenten en zo de oorspronkelijke gebruiksfunctie weergeeft. Ook de collectiepresentatie ‘Een dag uit het leven van Odilia Beck’ werpt een nieuw licht op 17e eeuwse gebruiksvoorwerpen.

Odilia’s Wereld

Deze collectiepresentatie is onderdeel van het multimediale cultuurhistorische project ‘Odilia’s Wereld', naar een idee van Irma Thoen en op initiatief van Nieuwe Tijdinghe. Odilia blogt dagelijks over haar belevenissen: www.odiliasdagboek.nl en op Facebook.

Te zien in

Deze presentatie is te zien in het Paviljoen