Vorige maandVolgende maandfebruari 2015
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
             

Vedute - Backstage

vanaf 7 februari 2015 t/m 21 juni 2015

Roy Villevoye, Unlocked locations, the keys of my friends in Amsterdam (detail), 1994. Collectie stichting Vedute. Ontwerp: Thonik. Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg Zaaloverzichten Vedute. Foto: Lotte Stekelenburg

Vedute vraagt vormgevers, kunstenaars, architecten en personen werkzaam in andere disciplines een object te maken met als onderwerp het begrip ruimte. Dit voorjaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een selectie van een vijftiental objecten. Onderdeel van de selectie zijn enkele winnende exemplaren van de wedstrijd die het afgelopen jaar op verschillende kunstacademies plaatsvond.

Vedute, opgericht in 1991, is een stichting met als doel een bibliotheek van zogenaamde 'ruimtelijke manuscripten' op te bouwen. De opdracht die aan de deelnemers wordt gesteld luidt steeds: het visualiseren van het begrip ruimte binnen het formaat van 44 x 32 x 7 cm. De werken passen in een standaard archiefdoos. Drieëntwintig jaar na de oprichting bestaat de collectie van Vedute uit 210 verschillende oplossingen van deze opdracht. Het museum toont onder andere Roy Villevoye, MVRDV (Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries), Gijs Bakker en Rob van Sprang.

De collectie wordt beheerd door Het Nieuwe Instituut en wisselende selecties worden regelmatig getoond in de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen. Daarnaast zijn er verschillende publicaties verschenen en presenteren instituten de objecten in tentoonstellingen.

Voor meer informatie over de stichting of de manuscripten zie http://www.vedute.nl/