Vorige maandVolgende maandapril 2011
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Restauratie meesterwerk Jheronimus Bosch

Gedurende acht maanden is in de gratis toegankelijke Kunst Studio van Museum Boijmans Van Beuningen de restauratie van het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch te volgen. In een open restauratieatelier maken Studio Annetje Boersma en paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het paneel klaar voor een bijzondere reis naar Den Bosch en Madrid. In 2016 is het paneel te zien in tentoonstellingen in Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado voor de viering van het 500ste sterfjaar van deze wereldberoemde schilder.

Het uiterst arbeidsintensieve restauratieproject in Museum Boijmans Van Beuningen is volop van start gegaan. Studio Annetje Boersma is gevraagd om samen met paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het kostbare kunstwerk te restaureren. In de komende maanden zullen de oude vernislagen en latere overschilderingen worden verwijderd en zal de opstaande verf worden vastgezet. Aan de achterzijde wordt de constructie van het hout onderzocht en verbeterd. Daarbij wordt een later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot wordt er een nieuwe vernislaag aangebracht.

Publiek toegankelijk

De bezoeker kan tijdens deze publieke restauratie van alles leren over het restauratieproces en op ARTtube verschijnt een video waarin restaurator Annetje Boersma en conservator Friso Lammertse ingaan op de restauratie. Zo biedt het museum zijn publiek alvast een voorproefje van wat het beoogt met het expertisecentrum in het Collectiegebouw: een kijkje achter de schermen bij het behoud van een kostbare en internationaal toonaangevende collectie. De restauratie is ook te zien in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’.

Het paneel

‘De heilige Christophorus’ wordt door experts unaniem aan Jheronimus Bosch toegeschreven en is één van de topstukken uit de collectie Nederland. Het paneel, geschilderd rond 1500, toont de reus Christophorus met Christus op zijn rug. Christophorus is de beschermheilige van de reizigers. Bosch signeerde het werk links onderin, uiterst ongebruikelijk in zijn tijd.

Met dank aan

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door de steun van stichting Bosch Research and Conservation Project en Nedspice Restauratiefonds.

Bekijk hier de ARTtube video over de restauratie: