Vorige maandVolgende maandapril 2011
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

De Collectie Verrijkt - Van Bruegel en Bosch, tot Magritte en Dalí

vanaf 16 april 2011 t/m 30 november 2015

De Collectie Verrijkt, foto: Kees Spruijt Vincent van Gogh, Portret van Armand Roulin, 1888, olieverf op doek, 65 x 54 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Jheronimus Bosch, De Marskramer, olieverf op paneel, achthoekig 71 x 70,6 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. De Collectie Verrijkt, foto: Kees Spruijt Titiaan, Jongen met honden in een landschap, 1565 – 1576, olieverf op doek, 99,5 x 117 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. De Collectie Verrijkt, foto: Lotte Stekelenburg Wassily Kandinsky, Lyrisch, 1911, olieverf op doek, 94 x 130 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. c/o Pictoright Amsterdam. De Collectie Verrijkt, foto: Lotte Stekelenburg Pieter Bruegel de Oude, Toren van Babel, ca. 1556, olieverf op paneel, 59,9 x 74,6 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. De Collectie Verrijkt, foto: Aad Hoogendoorn

Om de paar jaar wordt de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen opnieuw ingericht. In het voorjaar van 2010 is de presentatie 'verrijkt' met ruim twintig bruiklenen uit andere musea in Nederland en uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Deze twintig topstukken en een kleine 350 schilderijen en beelden uit de Westerse kunst van 1500 tot 1940 zijn ingezet in een zeer verrassende, nieuwe opstelling, verdeeld over 50 zalen in het Van der Steur-gebouw. Twee jaar later gingen twaalf bruiklenen retour naar de musea waarvan ze zijn geleend. Hier zijn nieuwe bruiklenen of werken uit het depot voor in de plaats gekomen.

De bijzondere verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen bevat onder andere meesterwerken van Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Rembrandt en Dürer. Maar ook van Kandinsky en Magritte. Onder de ruim twintig schilderijen, die de verzameling van het museum de afgelopen jaren al verrijkte, bevinden zich werken van onder meer Tintoretto en Goya. De Collectie Verrijkt is te bereiken via een eigen ingang, waardoor de bezoeker een klassieke museumervaring ondergaat en een ware reis door de kunstgeschiedenis kan maken.

Het concept van deze presentatie is ontwikkeld door Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, daartoe in staat gesteld door de Vereniging Rembrandt. Hecht heeft als gastconservator voor ons museum de oorspronkelijke selectie en begeleidende teksten verzorgd. Na een periode van twee jaar zet het museum De Collectie Verrijkt nu voort. Voor de vormgeving tekende stylist Maarten Spruyt, met medewerking van beeldend kunstenaar P. Struycken, die het palet voor de zaalkleuren heeft ontworpen.

Met dank aan

De Collectie Verrijkt is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum, en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, Sikkens, K.F. Hein Fonds en de Rabobank, educatief partner.

De Collectie Verrijkt op reis

Rembrandt's 'Titus aan de lessenaar' is van september 2014 tot juni 2015 uitgeleend aan The National Gallery in Londen en het Rijksmuseum Amsterdam voor de tentoonstelling 'Rembrandt: de laatste jaren'. Meer informatie over de reis van 'Titus' leest u hier.

Monets en "Champ de coquelicots (Papaverveld)" (1881) en "Vase de pavots (Vaas met papavers)" (1883) zijn te zien in de tentoonstelling 'Monet, Gauguin, Van Gogh … Japanese Inspirations' in Essen.

Kijk voor meer reizende kunstwerken op deze pagina.

Magritte's terug in Rotterdam na wereldreis

Begin 2015 keerden drie reizende topstukken van René Magritte uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen terug in de collectie. De werken van René Magritte 'La reproduction interdite' (1937), 'La jeunesse illustrée' (1937) en 'Le modèle rouge III' (1937) waren uitgeleend voor de tentoonstelling 'Magritte: The Mystery of the Ordinary, 1926-1938' in MoMA, New York; The Menill Collection, Houston en Art Institute of Chicago. Na een reis van ruim een jaar viert het museum vanaf dinsdag 6 januari 2015 de thuiskomst van de drie kunstwerken met een nieuwe inrichting van de surrealisten zalen.

Restauratie meestwerk Jheronimus Bosch

Tot en met januari 2016 is in de Kunst Studio de restauratie van het meesterwerk 'De heilige Christophorus' van Jheronimus Bosch te zien. Meer informatie hierover vindt u hier.

Kijk!

Houd ArtTube in de gaten: er verschijnen diverse films waarin conservatoren over hun favoriete object uit de collectie vertellen. Boeiende verhalen, gekke anekdotes en oprechte verwondering. Kijk hier!

Museum Boijmans Van Beuningen bij de AVRO: Bedrijfscollecties, museale verzamelingen in depots en privécollecties die normaal gesproken niet zomaar toegankelijk zijn worden aan het licht gebracht. In de aflevering Verborgen Collecties op onderstaande data, was aandacht voor de tentoonstelling ‘De Collectie Verrijkt'. Kunsthistoricus Jhim Lamoree volgt gastconservator Peter Hecht bij het samenstellen van deze bijzondere tentoonstelling met diverse bruiklenen van meesterwerken van Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Rubens, Rembrandt en Dürer.

Bekijk hier de afleveringen van De Collectie Verrijkt in AVRO's Kunstuur 'Verborgen Collecties'
Aflevering 1, zaterdag 16 april 2011
Aflevering 2, zaterdag 30 april 2011
Aflevering 3, zaterdag 7 mei 2011

Luister!

Ook op de radio werd aandacht geschonken aan De Collectie Verrijkt! Luister hier naar het interview van VPRO De Avonden met Peter Hecht.

Fotograferen op zaal

De bruiklenen (te herkennen aan de groene zegel) mogen officieel niet gefotografeerd worden. De overige werken mogen wel gefotografeerd worden, zij het zonder flits.

Vereniging Rembrandt

De Collectie Verrijkt wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt. Op hun website wordt een overzicht gegeven van de presentatie. Bekijk het hier.