Vorige maandVolgende maandfebruari 2015
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
             

La La La Human Steps

t/m 25 mei 2015

Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Kirsten Star, 1996. 101,6 x 75,4 cm. Cibachrome op perspex Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz Tentoonstellingsoverzicht La La La Human Steps. Foto: Ernst Moritz

De grote voorjaarstentoonstelling ‘La La La Human Steps’ toont honderd kunstwerken uit de eigen collectie. Van recent aangekochte video- en filminstallaties tot populaire klassiekers uit de 20ste eeuw, klassiek moderne én oude meesters uit de collectie: het museum toont werk uit verschillende tijden en alle disciplines. Alle werken gaan over la condition humaine: het menselijk tekort. Vier topchoreografen maken speciaal voor de tentoonstelling een duet, dat eenmalig live en daarna permanent op film midden in de tentoonstelling is te zien.

Allemaal werk waarin mensen centraal staan, in een verrassend boeiend weefsel van emoties en verlangens. Indrukkend hergebruik van de eigen collectie **** Elsevier
Huiveringwekkend en mooi tegelijk. NRC Handelsblad
Onder de paraplu van ‘La conidition humaine’ toont Museum Boijmans Van Beuningen een diverse verzameling fraaie stukken uit zijn depot. Trouw

In de 1500 m2 grote Bodonzalen wordt de museumcollectie grootschalig getoond: van klassieke meesters tot jong talent, van immense installaties tot kleine schilderijen, van ontzenuwende zwartgalligheid tot vermakelijke absurditeit. De samenstellers van de tentoonstelling, directeur Sjarel Ex en conservator Educatie Els Hoek omschrijven het als volgt: “Als je naar de collectie kijkt zie je dat kunstenaars van alle tijden en door alle disciplines uiterst persoonlijke beelden hebben gemaakt van de wereld. Die beelden zijn als het ware ondergronds met elkaar verbonden”.


 

4 dansduetten, 4 x La La La Human Steps

Het museum gaat het experiment aan door vier choreografen te vragen een duet te maken geïnspireerd op de tentoonstelling. Centraal in de tentoonstelling ligt een dansvloer waar de dansers gebruik van maken. Zo is de dans een schakel in de tentoonstelling en verandert de omgeving van de kunstwerken vier keer. Ed Wubbe van Scapino Ballet Rotterdam, Éduard Lock van La La La Human Steps uit Montréal en House of Makers (verbonden aan het Nationaal Ballet) maken elk een dans. De dansers in deze performances visualiseren het proces van aantrekken en afstoten. In het openingsweekend presenteert het Rotterdamse HipHopHuis een duel tussen de street-dancers Ques en Claerence Person.

Geen enkel duet missen?

Hieronder vindt u het programma van de performances. Het museum nodigt u uit om de tentoonstelling vaker te bezoeken: bewaar uw entreebewijs en kom gratis terug. Lever bij het volgende bezoek uw ticket in bij de kassa en ontvang een gratis toegangsbewijs. De actie is geldig van 7 februari t/m 17 mei 2015.

Programma van performances

De 4 performances zijn zeer exclusief bij te wonen in de museumzalen. Er is beperkt ruimte voor publiek. Het is niet mogelijk om te reserveren, er zijn geen zitplaatsen. Op de dag van de performance wordt de betrokken sterchoreograaf geïnterviewd in het auditorium. U kunt voor deze interviews wel een stoel reserveren. De data en tijden van performances worden hier bekendgemaakt. In de rechterkolom van deze pagina vindt u de links naar de interviews met data en tijden.

Verwacht:
House of Makers:
Zondag 17 mei: performance van Matthew Pawlicki-Sinclair, Hannah de Klein, Clotilde Tran-Phat, Adrien Dantou, James Stout. 
Zo 17 mei 12:30, 14:00 en 15:30 uur performance + 14:30 interview.
Het interview zal zijn tussen directeur Sjarel Ex en de makers Peter Leung, Matthew Pawlicki-Sinclair en Sterre van Rossum. De voertaal voor dit vraaggesprek is Engels. 
Meer informatie hierover vindt u hier

Nu in de tentoonstelling:
Scapino Ballet Rotterdam
Op zaterdag 14 februari was er het dansduet ‘A Dream’ door Bonnie Doets & Mischa van Leeuwen en interview met choreograaf Ed Wubbe. Momenteel wordt de dansfilm van Scapino Ballet Rotterdam in de tenoonstelling getoond.

Geweest:
Gery Mendes
Op zaterdag 7 en zondag 8 februari was de performance 'The Raven' van Edgar Allan Poe.

 

Hiphophuis
Op zaterdag 7 en zondag 8 februari was het Krumping duel Claerence Person en Ques. Ook was er een interview met Leal van Herwaarden van het HipHopHuis.

La La La Human Steps & Cullberg Ballet:
Op zaterdag 4 april was er het dansduet van choreograaf Édouard Lock van dansgezelschap La La La Human Steps met de dansers Gesine Moog en Jac Carlsson van het Cullberg Ballet. Daarna vond er een vraaggesprek plaats tussen Édouard Lock en conservator en directeur Sjarel Ex. 

La condition humaine

Deze verzameling van kunstwerken legt een menselijk probleem bloot. Het begrip ‘condition humaine’ is afkomstig van de aan het surrealisme verbonden schrijver André Malraux. In zijn belangrijke gelijknamige roman laat hij zien hoe mensen voortdurend in tweestrijd raken, verscheurd tussen hun verstand en hun passies. In een verhaal dat een paar dagen beslaat beschrijft hij de eeuwige menselijke dilemma’s als: lust en liefde, beminnen en ontrouw, wraak en verraad, plicht en ambitie, leven en sterven. 

Kunstenaars

Vito Acconci, Bas Jan Ader, Carlos Amorales, Anoniem, Matthew Barney, Yael Bartana, Hans Bellmer, John Bock, David Claerbout, Joost Conijn, Dirck Vokertsz. Coornhert, Curt Ehrhardt, Jeroen Eisinga, Peter Feiler, Frans Floris, Yang Fudong, Cyprien Gaillard, Robert Gober, Cornelis Cornelisz. van Haarlem, Siobhán Hapaska, HipHopHuis, House of Makers, Theo van Houts, Mike Kelley, Joachim Koester, Paul Kooiker, Tetsumi Kudo, Yayoi Kusama, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Édouard Lock, Édouard Manet, Gery Mendes, Melvin Moti, Zwelethu Mthethwa, Bruce Nauman, Erkka Nissinen, Joachim Patinir, Piranesi, Robin Rhode, Pipilotti Rist, Jim Shaw, Cindy Sherman, Paul Thek, Salla Tykkä, Bill Viola, Andro Wekua, Ed Wubbe, Sylvie Zijlmans en Unica Zürn.

Art Rotterdam

De tentoonstelling 'La La La Human Steps opende tijdens Art Rotterdam. Art Rotterdam is de beurs om opkomend talent te ontdekken. De 16e editie vindt plaats in de Van Nellefabriek. Met verschillende benaderingen van jonge kunst in uiteenlopende tentoonstellingsconcepten vormt Art Rotterdam steeds meer een alternatief op de grote internationale beurzen. Naast de Main Section en de solotentoonstellingen in de New Art Section kan op Projections videokunst worden ervaren in een open en interactieve setting.

Met dank aan

De tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ is mogelijk gemaakt door de steun van de BankGiro Loterij.