Vorige maandVolgende maandseptember 2013
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Surrealisme à la Dalí in Rotterdam

vanaf 21 september 2013 t/m 2 februari 2014

Salvador Dalí, Couple aux têtes pleines de nuages, 1936. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen Salvador Dalí, Shirley Temple, le plus jeune monstre sacré du cinéma de son temps, 1939,. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Salvador Dalí, Mae West Lips Sofa, 1938. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 2003. Salvador Dalí, Le visage de la guerre, 1940. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Salvador Dalí (1904-1981) keert terug naar thuishaven Rotterdam. Zeven werken van de kunstenaar zijn de afgelopen tien maanden op reis geweest naar grote Dalí-tentoonstellingen in Europa. Ondermeer het ruim vier en een halve meter brede drieluik Landscape with a girl skipping rope reisde naar een groot overzicht over de Spaanse kunstenaar in Centre Pompidou in Parijs.

Iconen

Het museum viert de thuiskomst van de zeven schilderijen met een unieke Dalí presentatie. De topcollectie werken van Dalí is in volle glorie te zien, in samenhang met kunstwerken van surrealisten van het eerste uur als Max Ernst, Yves Tanguy en Giorgio de Chirico. De presentatie bevat bovendien een aantal in het oog springende werken, waaronder de sensuele Mae West Lips Sofa (1938). Museum Boijmans Van Beuningen bevat één van de vijf exemplaren die van het wereldberoemde meubelstuk gemaakt zijn. Naast schilderijen zijn assemblages en readymades tentoongesteld van Dalí, Man Ray en Marcel Duchamp. Het zijn drie dimensionale objecten samengesteld uit allerhande materialen en ‘gevonden voorwerpen’.

Internationale samenwerking

De presentatie wordt aangevuld met drie bijzondere werken van Dalí uit de collectie van het Museo Nacional Centre d’Arte Reina Sofía in Madrid die maar zelden reizen. Eén van de drie werken is een schilderij van een vrouwfiguur voor een raam dat Dalí als 21-jarige schilderde. Ook toont het museum een uitzonderlijk drie dimensionaal portret dat tijdgenoot Man Ray in 1936 maakte en dat Dalí op minutieuze wijze beschilderde. Met de drie werken bedankt het Reina Sofía Museum Boijmans Van Beuningen voor de genereuze bruikleen van twee olieverfdoeken van Dalí aan hun tentoonstelling.

Gezichtsbepalende verzameling

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een uitzonderlijk rijke en kwalitatief hoogwaardige collectie surrealistische kunst, die voor Nederland uniek is. Het is de verdienste van conservator Renilde Hammacher-van den Brande dat het museum deze uitgebreide collectie bezit. Zij kocht in de jaren zeventig gezichtsbepalende werken als de bronzen Vénus de Milo aux trois tiroirs (1936/1964). Hammacher stelde ook de grote Dalí-tentoonstelling samen in 1970, ter gelegenheid waarvan de kunstenaar Rotterdam bezocht. Het surrealisme is een belangrijk verzamelgebied voor het museum gebleven. Ook recent kocht het museum werk aan, zoals in 2007 het olieverfschilderij Paysage avec nuages roses van Yves Tanguy en in 2011 het object Métronome van Dali. Beide werken zijn ook in de nieuwe presentatie opgenomen.