Vorige maandVolgende maandmaart 2013
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
symposia

Quit your dayjob - symposium over de Hand Made Economy

vrijdag 22 maart
Gratis, excl. entree museum
Reserveren

Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar in het teken van het ambacht. In een tentoonstelling met ruim vijfhonderd objecten zijn de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.
In het kader van de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht, organiseren Etsy en Museum Boijmans Van Beuningen een symposium over de Hand Made Economy.

Centraal staat Etsy’s statement over de Hand Made Economy:
‘Er is een nieuwe economie die schreeuwt om aandacht. Hierin staan het unieke, het handgemaakte en het ambacht centraal. Een nieuwe economie en tegelijk een hele oude. De cirkel is rond.
Er is een stil en diep verlangen naar iets wat we vandaag de dag verloren zijn. Onze overgrootouders wisten het, misschien zelfs onze grootouders. Maar in de loop van de tijd zorgde de industriële economie ervoor dat we als consument alles groter, meer… goedkoper wilden. En nu, nu voelen we aan dat het niet ideaal is. Het heeft zijn charme verloren en lijkt synoniem voor slechte kwaliteit en zelfs liefdeloosheid.
En kijk om je heen: biologische marktjes, nieuwe eco-supermarkten, ambachtbeurzen, pop-upstores die door een collectief van kunstenaars gestart worden en weer weg gaan. En, last but not least, het internet. Ja het WorldWideWeb zit ook bij deze groep, want “community” gaat “global”. Echte, eerlijke mensen die een echte, eerlijke economie creëren van het nieuwe “handmade”.’

Tijdens het symposium buigen de volgende sprekers zich over de hedendaagse betekenis van het ambacht.:

Cornel Bierens, kunstcriticus en schrijver
Arjo Klamer, Hoogleraar in de Culturele Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Anna Denise van der Reijden, Community Coördinator Etsy Benelux
Mienke Simon Thomas, conservator tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht, Boijmans Van Beuningen
Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie over de nieuwe regeling Immaterieel Erfgoed met het thema ambachten
Albert van der Zeijden, wetenschappelijk beleidsmedewerker Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed


Speeddaten over subsidie voor erfgoedprojecten

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling voor erfgoedparticipatie van het Fonds voor Cultuurparticipatie? Voor en na het symposium kun je deelnemen aan een speeddate sessie met medewerkers van het Fonds en al je vragen stellen. Meer informatie over de regeling vind je hier www.cultuurparticipatie.nl/subsidies/erfgoedparticipatie. De speeddate sessies vinden plaats van 11:45-12:30 en van 15:30-16:15 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig.


Datum
: vrijdag 22 maart 2013
Tijd: 12:30-15:30 uur
Locatie: auditorium Museum Boijmans Van Beuningen
Kosten: gratis, exclusief entree tot het museum
Reserveren: klik hier