Vorige maandVolgende maandmaart 2013
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
demonstraties

Hand Made demonstraties - Taxidermie en Hindelooper kunst

19 t/m 24 maart 2013

11:00-17:00 uur in de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht


Roosje Hindeloopen - foto: Marc Dorleijn Roosje Hindeloopen - foto: Marc Dorleijn Amber Veel Amber Veel Amber Veel Amber Veel

Tijdens de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht wordt vakmanschap op een voetstuk geplaatst. In de tentoonstelling zullen, naast kunstnijverheid- en designobjecten, diverse ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden aan het werk te zien zijn. In twee werkplaatsen demonstreren de vaklieden doorlopend complexe technieken en vaardigheden aan het publiek.

Amber Veel - Taxidermie

Al van jongs af aan is Amber Veel gefascineerd door huid. Tijdens haar studie aan de kunstacademie verdiept ze zich in de techniek van het looien om huid te kunnen conserveren. Vanuit deze ambachtelijk techniek ontstonden zachte zijden sjaals en onderjurkjes waarop het looiproces als een zwart en bruin vlekkenpatroon nog zichtbaar is. Met haar ontwerpen maakt Amber haar ideeën over huid tastbaar.

Tijdens Hand Made demonstreert Amber Veel haar eigen interpretatie van de klassieke taxidermie waarbij gelooide huiden weer tot leven worden gebracht. De vachten die eigenlijk zouden worden vernietigd bij het destructiebedrijf zijn gered en worden met veel aandacht geconserveerd. De vachtjes zijn op ecologische manier veredeld en gelooid, met respect voor de omgeving en met enkel natuurlijke grondstoffen.

www.amberveel.com
 

Roosje Hindeloopen - Hindelooper Kunst

Roosje Hindeloopen houdt zich al vijf generaties lang bezig met de vervaardiging van traditioneel Hindelooper handwerk. Het bedrijf van de familie Stallman huist sinds 1894 in het historische stadje Hindeloopen. Opvarenden van koopvaardijschepen uit deze stad zagen tijdens hun reizen in de 17de en 18de eeuw nieuwe vormen en kleuren die zij thuis gebruikten voor eigen interieur- en schilderkunst. Hieruit ontstond de typische Hindelooper kunst. Uit de losse pols worden sierlijke motieven in kenmerkende Hindelooper kleuren aangebracht op de door henzelf gemaakte producten.

Tijdens Hand Made demonstreren de broers Titus en Johan Stallman van Roosje Hindeloopen traditionele technieken typerend voor de Hindelooper schilderkunst en houtbewerking.

www.roosjehindeloopen.com