Vorige maandVolgende maandjuni 2013
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Klaas Kloosterboer: de bommenwerper


Klaas Kloosterboer in de Onderzeebootloods. Foto: Lotte Stekelenburg

Klaas Kloosterboer (Schermer, 1959) woont en werkt in Amsterdam. Hij maakt abstracte schilderijen, vaak met cirkels of stippen, die hij volgens van tevoren vastgelegde spelregels deconstrueert - en dan weer reconstrueert tot theatrale objecten en kostuums.

Kloosterboer probeert met elk werk fundamentele vragen over de schilderkunst te stellen. Hij is een onderzoeker, test dingen uit en stelt zichzelf en zijn doeken daarbij soms flink op de proef. Daarbij is hij ook een uitvinder, vernieuwend in de techniek van het schilderen, in het omgaan met (soms maltraiteren) van het materiaal. Klaas Kloosterboer gaat voortdurend experimenten aan die de vorm en verschijning van zijn werk veranderen. Museum Boijmans Van Beuningen heeft diverse werken van Klaas Kloosterboer in de collectie, te zien op de Collectie Online.

Klaas Kloosterboer in de Onderzeebootloods

In ‘XXXL Painting’ maakt Kloosterboer een presentatie in de lange hal van de Onderzeebootloods. Daar heeft hij een rondlopende rail aan het plafond bevestigd die reeds bestaande en nieuwe objecten langzaam door de met schilderijen behangen ruimte voert. Deze schilderijen zijn 4,5 meter breed en 9 meter hoog, fel primair gekleurd en hebben soms gaten waardoor ze telkens andere doorkijkjes geven. Ook worden een aantal videowerken getoond die kunnen worden opgevat als voorstudies en inzicht geven in de aard van de spelregels waarmee de kunstenaar werkt. Kloosterboer heeft zijn werk op diverse plaatsen in Europa geëxposeerd.