Vorige maandVolgende maandjuni 2013
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Jim Shaw: de verteller


Jim Shaw in de Onderzeebootloods. Foto: Lotte Stekelenburg

Jim Shaw wordt geboren in 1952, in Midland (Michigan). Hij haalt zijn bachelor aan de University of Michigan (Ann Arbor) in 1974 en zijn master in 1978 aan het California Institute of Arts (CalArts) in Los Angeles, waar hij sindsdien ook woont en werkt.

Shaw is een van de oprichters van de Amerikaanse proto punkband ‘Destroy all Monsters’ (samen met kunstenaar Mike Kelly, zangeres Niagara en filmmaker Gary Loren). Technisch is hij zo begaafd dat hij alle bestaande stijlen en technieken moeiteloos naar zijn hand zet.

Vanaf het begin tekent en schildert Shaw in een figuratieve, soms cartooneske stijl. Pop art en surrealisme zijn twee belangrijke pijlers voor zijn werk. Pop art niet alleen omdat hij als thema vaak de Amerikaanse consumptiemaatschappij kiest, maar ook omdat hij letterlijk beelden uit die cultuur gebruikt of overneemt. Zo heeft hij een hele serie werken gemaakt op omslagen van pocketboeken en vormen gebruikte filmdecors - die soms wel vier meter hoog en 15 meter lang zijn - de ondergrond voor zijn ‘backdrop’-schilderijen. In de loods zijn meerdere van deze werken te zien.

Biënnale van Venetië

Jim Shaw is door curator Massimiliano Gioni te zien tijdens de 55ste Biënnale van Venetië, waar meer dan 150 kunstenaars uit 37 landen te zien zijn. De Biënnale van Venetië opent op 1 juni 2013. Jim Shaw exposeerde vier keer eerder in Nederland, waaronder in 1998 in ‘I rip you, you rip me (Honey we’re going down in history)’ in Museum Boijmans Van Beuningen.

Jim Shaw in de Onderzeebootloods

Shaw bouwt in de achterste hal van de Onderzeebootloods een labyrint van oude theaterdecors die hij al schilderend heeft omgetoverd tot theatrale voorstellingen waarin de door hemzelf bedachte pseudo-religie, het Oisme, tot leven komt. Zijn verhaal, dat wordt ondersteund met een tentoonstelling van Oistische schilderijen, Oistische video's en een cartoon over de oorsprong van het Oisme, stemt tot nadenken over de verzinselen die we gewoonlijk 'realiteit' noemen.

Nog meer Jim Shaw

Op dit moment is werk van Jim Shaw ook te zien in de tentoonstelling 'The Archaic Revival' van ZIC ZERP Gallery op de Van Oldenbarneveltstraat 120 A, Rotterdam. De tentoonstelling is te zien van 7 juni t/m 7 juli.