Vorige maandVolgende maandjuni 2013
di wo do vr za zo ma
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Chris Martin: het schilderbeest


Chris Martin in de Onderzeebootloods. Foto: Lotte Stekelenburg

Chris Martin (Washington D.C., 1954) woont en werkt in New York. Hij heeft een studio van twee verdiepingen helemaal volgepakt met kleine en grote schilderijen en tekeningen, gemaakt vanaf ca. 1980, toen hij zijn eerst stappen zette in de kunstwereld. Pas de laatste jaren heeft hij internationaal succes met zijn werk.

Door een aantal persoonlijke ervaringen kwam Chris Martin tot de conclusie dat elk schilderij een belangrijk moment was en, gelukt of niet, zou moeten blijven bestaan. Dat bood hem een grote rust en energie tegelijk. De rust om te schilderen aan desnoods slechte schilderijen en de energie om van elk schilderij op zichelf een explosie van kleur en kracht te maken.

Gekleurd oeuvre

Martin is geïnspireerd door kunst van outsider kunstenaars, kunstenaars met een Afrikaanse voorouder of achtergrond en kunst van collega's die hij persoonlijk of via boeken kent. Met hen in zijn achterhoofd heeft hij een vurig en heftig gekleurd oeuvre bijeen geschilderd. De werken zijn op het eerste oog abstract en zo groot als maar te hanteren is in de ruimte waar hij werkt. Ze bevatten ondanks de monumentale maat tegelijk tal van details, met daarin verstopt experimenten met vorm en figuratie. Martin gebruikt vaak gewoon zeildoek en enorme hoeveelheden verf. De werken zitten vol citaten en verwijzingen naar andere kunstenaars. Hij schildert snel en met grote kwasten, meestal terwijl het doek gewoon op de grond ligt. Het is de vraag of deze schilderijen, waarin ook allerlei ongebruikelijke materialen zoals glitters en geroosterde boterhammen zijn verwerkt, de tand des tijds zullen doorstaan, maar dat lijkt de kunstenaar niet te deren.

Martin presenteert zijn werk in de enorme voorhal van de Onderzeebootloods, waar hij een salonopstelling maakt van 17 bestaande schilderijen en drie ter plekke beschilderde doeken, waarvan twee hele grote van 13 x 10 meter. Op de buitenmuur van de loods pronkt het schilderij 'High Noon Manikarnika Ghat (Dedicated to Frank Moore)' uit 2002. Dit is de eerste keer dat de werken van Chris Martin in Nederland te zien zijn.

Meer over Chris Martin

Lees hier een interview van The Brooklyn Rail met Chris Martin. Bekijk een video van de opbouw van de tentoonstelling van Chris Martin in Corcoran Gallery of Art, en een interview met de kunstenaar over zijn tentoonstelling.