Vorige maandVolgende maandfebruari 2013
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
lezingen

Lezingenmiddag Creatie in vormgeving

vrijdag 8 februari

15.00 - 17.00 uur

Gratis, excl. entree museum
Reserveren

Op vrijdag 8 februari organiseert Museum Boijmans Van Beuningen de lezingenmiddag 'Creatie in vormgeving'. Naar aanleiding van de nieuwe opstelling ‘De Collectie Vormgeving’ geven drie conservatoren een korte lezing over de vormontwikkeling van het gebruiksobject door de tijd heen: het ambachtelijke, handmatig of industrieel vervaardigde object.

 

Creatie in vormgeving

Ontwerpers en kunstenaars streven al eeuwenlang naar vernieuwing, maar radicale vormveranderingen zijn in de praktijk vrijwel altijd minimaal. Totaal anders wordt zelden op prijs gesteld. Veel vernieuwingen borduren door op een eerder thema. Ernst Gombrich noemde deze aandachtsgebieden critical issues. Het resultaat is een geleidelijke ontwikkeling van vormen, decoraties of stijlen en trends.

Met behulp van de objecten uit de collectie van het museum zijn veel van dit soort vorm-, decoratie- of techniekrevoluties aan te wijzen. Voorbeelden zijn het steeds blanker maken van het glas in de 16e eeuw, de steeds gecompliceerdere driedimensionale vormen uit zilver gehamerd in de 17e eeuw, de grote mate van geometrisering in de jaren twintig van de 20e eeuw of het ontwerpen van ‘een stoel uit een stuk’ in de 20e eeuw.

Lezing programma 8 februari

Drie conservatoren van het museum geven een toelichting op het ‘Design in Boijmans’ programma van dit jaar. Annemartine van Kesteren (conservator Design) neemt u mee langs de nieuwe collectieopstelling. Mienke Simon Thomas (Senior conservator Toegepaste kunst en vormgeving) geeft een sneakpreview van de tentoonstelling 'Hand Made: lang leve het ambacht'. Deze tentoonstelling gaat helderheid scheppen in de wirwar aan veelal romantische clichés die bestaan over het ambacht en vakmanschap. Alexandra Gaba-van Dongen (conservator Pre-industriële vormgeving), vertelt over het project ‘Smart Replica’s’ waarin het museum samenwerkt met ontwerper Maaike Roozenburg. Met nieuwe technieken zoals 3D-prototyping, augmented reality en reverse engineering worden porseleinen theekoppen uit de 17e en 18e eeuw opnieuw in circulatie gebracht en drager van hun eigen geschiedenis. Tot slot wordt een toelichting gegeven op de recente ‘Design Column #3: Likes’.

Hand Made: lang leve het ambacht & Christophe Coppens

Dit voorjaar staat in het teken van het ambacht. In de tentoonstelling ‘Hand Made : lang leve het ambacht’ zijn ruim vijfhonderd objecten te zien die de bezoeker uitnodigen het ambacht te ontdekken, te onderzoeken en te ervaren. Aangevuld met demonstraties, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops brengt ‘Hand Made’ het ambacht tot leven! ‘Hand Made’ is te zien van 9 maart tot en met 20 mei.Christophe Coppens (België, 1969) was 21 jaar lang actief als ontwerper van accessoires. Zowel voor zijn eigen label als voor andere ontwerpers. 5 mei 2012 besloot hij zijn bedrijf te sluiten en alle activiteiten binnen de mode stop te zetten. Zijn meest persoonlijke reden hiervoor was zijn jarenlange dilemma tussen mode en kunst. "Je kunt geen goed kunstenaar zijn met de mentaliteit van een mode-ontwerper. Part-time kunstenaar zijn is me niet gelukt."
 Zijn eerste werk als full-time artist heet ‘EVERYTHING IS LOCAL, Landscape 1’ en is in opdracht van Han Nefkens Fashion on the Edge gemaakt. Het zal in Boijmans voor het eerst getoond worden. Christophe Coppens is te zien van 9 maart tot en met 2 juni.

Met 50% korting naar OBJECT 

De lezingenmiddag ‘Creatie in vormgeving’ vindt plaats in het kader van OBJECT: de beurs voor eigentijds design in Rotterdam in het Nederlands Architectuurinstituut, onderdeel van Het Nieuwe Instituut. Bezoekers van de lezingenmiddag krijgen op vertoon van het toegangsticket van Museum Boijmans Van Beuningen gratis toegang tot OBJECT (alleen geldig op 8 februari).

Op 7 t/m 10 februari krijgt u op vertoon van uw toegangsticket van Museum Boijmans Van Beuningen 2,50 korting op de entreeprijs van OBJECT (reguliere prijs 5 euro). Niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen. Max 1 pers. per bon.