Vorige maandVolgende maandoktober 2012
di wo do vr za zo ma
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

17 november - The Human Index, Aan tafel met Dadara

 
Dadara, 2012 biljet, 2012, courtesy: Dadara and Famous Auctionhouse

Het geld raakt op. De crisis wil niet wijken en sinds 2007 wordt er over vrijwel niets anders meer gesproken dan geld en schuld. Het wantrouwen jegens het financiele systeem groeit. En hoewel we wisten dat geld nooit het einddoel kon zijn, zijn we behept geraakt. Toch verschuift er iets. Er groeit een besef dat onze maatschappij structureel gaat veranderen en dat de financiële sector moet bijdragen aan een economie die de mens dient zonder zijn leefmilieu uit te putten. De veranderingen die nodig zijn inspireren kunstenaars en ontwerpers. Design Column #2 The Human Index toont projecten en installaties die de mens en de aandacht voor het menselijk handelen centraal stellen. Daarmee geven zij de discussie over het begrip waarde een nieuwe invulling. Lees hier meer over de tentoonstelling.

In 2010 richtte kunstenaar Dadara noodgedwongen de Exchanghibition bank op om zijn eigen kunst project te financieren. Bij deze bank dien je de biljetten niet te kopen maar te ruilen. De 'Exchanghibition bank' ging live op Amsterdam Centraal Station. De bank brengt biljetten uit met waardes van nul, een miljoen en oneindig. Dit jaar geeft de bank het 2012-biljet uit dat beperkt houdbaar is en waarvan de financiële waarde op 21 december 2012 vervalt. Het aansturen van de Exchanghibition bank werd een doorlopend onderzoek naar de waarde van geld. Afgelopen September bouwde hij al de Transformoney Tree, beplakt met echt geld, in de Nevada woestijn tijdens het Burning Man festival.

In een rondetafel gesprek op 17 november kwamen verschillende deskundigen, waaronder Dadara, in Museum Boijmans Van Beuningen discussiëren over de veranderingen in de economie en maatschappij. Bezoekers van de tentoonstelling waren uitgenodigd aan deze discussie deel te nemen. De eerste bijdrage van onze correspondent uit Amerika, Michael Shanks, archaelogist aan Stanford University en onderzoeker van de 'contemporary past' werd ook gepresenteerd. Daarnaast opereerde op deze dag The Exchanghibition Bank daadwerkelijk in het museum.