Vorige maandVolgende maandjuni 2012
di wo do vr za zo ma
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Design Column #1 - Micro Impact

vanaf 23 juni 2012 t/m 4 oktober 2012

Design Column #1 Micro Impact, Foto: Lotte Stekelenburg Suzanne Lee, Bio Material, Foto: © BioCouture, Courtesy: © BioCouture Matthijs Munnik, Microscopic Opera, 2011 Design Column #1 Micro Impact, Foto: Lotte Stekelenburg Iris van Herpen Couture, Collecion Escapism, Paris, 2011/01/25, Foto: Michel Zoeter Design Column #1 Micro Impact, Foto: Lotte Stekelenburg Design Column #1 Micro Impact, Foto: Lotte Stekelenburg

Deze zomer gaat Museum Boijmans Van Beuningen van start met de Design Column: een serie presentaties waarbij onderwerpen uit de actualiteit inspiratie geven voor het thema. Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht.

Design Column #1 heeft als titel Micro Impact, waarbij de discussie ontstaan over het publiek maken van het wetenschappelijk onderzoek naar het vogelgriepvirus van het Erasmus MC de aanleiding vormde. In deze eerste presentatie van de serie Design Columns staat het microscopische leven centraal. Door onderzoek is steeds meer kennis over de kleinste onderdelen van het leven beschikbaar, wat ontwerpers inspireert tot nieuwe toepassingen en uitingsvormen. De werken te zien in de tentoonstelling hebben ook allemaal te maken met het microscopische leven.

Op 22 juni werd duidelijk dat het onderzoek naar het vogelgriepvirus van het Erasmus MC toch, ongecensureerd, gepubliceerd is in het tijdschrift Science. Bekijk ook het item hierover van het NOS Journaal.

Boijmans@PICNIC: in gesprek met…

De Design Column is niet alleen bedoeld als presentatie, maar vraagt ook om een reactie en een gesprek. U bent daarom van harte welkom om deel te nemen aan een lezing en discussie met Alexandra Daisy Ginsberg. Zij stelt dat de biotechnologische revolutie één van de belangrijkste veranderingen is voor de eenentwintigste eeuw. Op 18 september komt zij een toelichting geven op haar onderzoek. De lezing en discussie vinden plaats op het festival PICNIC in Amsterdam. Meer informatie vindt u op de website van PICNIC.

Aanbieding Transnatural conferentie in Science Center NEMO in Amsterdam:

Tegelijkertijd met het PICNIC festival presenteert Transnatural festival een twee-daagse conferentie met thema's gerelateerd aan de Design Column-serie van Museum Boijmans Van Beuningen. Transnatural festival biedt de bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen een speciale prijs om deel te nemen aan de conferentie op 17 en 18 september. Boijmans kortingskaarten voor Transnatural conferentie zijn hier verkrijgbaar (U kiest de tickets: student & kortingsactie bedrijven). (NB: er is geen kaartverkoop in het museum)

Naast deze conferentie presenteert Transnatural festival een interdisciplinaire tentoonstelling (van 7 sept - 7 okt 2012). Deze toont toekomstscenario's en recente innovatie van de creatieve industrie, de wetenschap en het bedrijfsleven, natuurlijk ook toegankelijk voor de conferentiebezoekers.

De projecten die in Design Column #1 Micro Impact te zien zijn:

Policing Genes

Thomas Twaites, Policing Genes, Foto: Theo Cook

In de film Policing Genes vertelt Thomas Thwaites over een fictieve opsporingsmethode voor illegale gemanipuleerde planten. Bijen brengen hierin het stuifmeel als bewijsmateriaal naar hun bijenkorf, waarna de locatie van deze planten kan worden afgelezen aan de bewegingen die de bij maakt in de bijenkorf. Naast politie te paard of te fiets zou de politieman als imker een onderdeel van het straatbeeld worden. De video die in deze presentatie wordt getoond is ook hier te bekijken. Op de website van de ontwerper staat meer over dit idee.

Collection Escapism

Iris van Herpen Couture, Collection Escapism, Paris, 2011/01/25, Foto: Michel Zoeter

Dit werk van Iris van Herpen is geïnspireerd op de wereld van de kleine organismen, die zichtbaar wordt onder een elektronenmicroscoop die tot een miljoen keer kan vergroten. Vaak laat Van Herpen zich voor haar collecties inspireren door dingen die onmerkbaar aanwezig zijn en ons dagelijks beïnvloeden, zoals micro-organismen of de straling van mobiele communicatie. Op de website van Iris van Herpen staat meer over haar collecties.

Microscopic Opera

Matthijs Munnik, Microscopic Opera, 2011

Matthijs Munnik, onder meer bekend van zijn nominatie voor de Rotterdam Designprijs 2011, presenteert zijn ‘Microscopic Opera’. In deze installatie is te beluisteren hoe de specifiek draaiende bewegingen van vijf verschillende mutaties van het microscopische wormpje C. Elegans omgezet worden in muziek voor een opera. In dit filmpje vertelt Matthijs Munnik over zijn Microscopic Opera.

Growth Assembly

Alexandra Daisy Ginsberg & Sascha Pohflepp, Growth Assembly, 2009, Illustraties: Sion Ap
Tomos, Foto: Hayeon Yoo

Dit werk van Alexandra Daisy Ginsberg en Sascha Pohflepp laat zien hoe gebruiksvoorwerpen kunnen worden samengesteld uit planten of levende organismes. Door het DNA te herschrijven of de groei te controleren zou de natuur gebruiksklare onderdelen voor producten kunnen laten groeien. De lange luchtwortels van een plant worden bijvoorbeeld buisjes en een vervormde kalebas functioneert als handvat. Meer over dit werk is te zien op de websites van Ginsberg en Pohflepp. Deze video van het werk is samen met de tekeningen op zaal te zien.

BioCouture

 Suzanne Lee, Bio Denim Jacket, Foto: © BioCouture, Courtesy: © BioCouture

Suzanne Lee ontwikkelt een alternatief textiel uit een mengsel van groene thee, suiker en diverse micro-organismes. Onder invloed van warmte komt een gistingsproces op gang waarbij de bacteriën, gevoed door de suikers, fijne draden van cellulose vormen. De draden kleven samen tot een velletje bovenop het mengsel. Na twee tot drie weken is dit dik genoeg om te oogsten. Het materiaal kan nat op een mal gemodelleerd worden of in droge staat verwerkt worden tot een kledingstuk. Bekijk meer over dit project op haar website.

CRYSTAL VIRUS

Pieke Bergmans, Crystal Virus, 2012

Van Pieke Bergmans, ook recentelijk genomineerd voor de Rotterdam Designprijs 2011, is het langdurige bruikleen CRYSTAL VIRUS te zien. Het bestaat uit een serie van unieke vazen die gemaakt zijn door het warme glas in de glasblazerij direct op een meubelstuk te plaatsen. Als een virus verspreidt het glas zich over de stoelen en tafels en laat een zwart verbrande plek achter. OP de website van Pieke Bergmans vindt u meer over haar werk. In dit filmpje vertelt Pieke Bergmans over haar Light Blubs en de inrichting van het Llove Hotel waarmee ze was genomineerd voor de Rotterdam designprijs 2011.

Visualization of genetically engineered bacteria

Nadine Bongaerts en Eva Brinkman proberen met verschillende activiteiten de wetenschap te verbinden met andere velden zoals kunst en politiek door het toegankelijker te maken voor verschillende doelgroepen. ‘Visualization of genetically engineered bacteria’ zijn prints die laten zien hoe bacteriën door middel van genetische ingrepen kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld olie af te breken, water te zuiveren of onzichtbare maar giftige stoffen zichtbaar te maken. Bekijk hier de website van Biotecture.

Design in Boijmans

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving staat deze zomer centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met een vernieuwde opstelling van de museumcollectie en diverse designtentoonstellingen is er ook in 2012 veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.

Design in Boijmans

Design Column serie

 
U vindt meer informatie over de Design Column serie hier.