Vorige maandVolgende maandapril 2012
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Digitising Contemporary Art

vanaf 14 april 2012 t/m 9 september 2012

Ger van Elk - Olympic Sportive (1980). Acrylverf, foto (kleur) op fotopapier, doek, canvas, rubber Krijn de Koning - Work, Green and White (2004). Acryllak op hout

Museum Boijmans Van Beuningen besteedt veel aandacht aan het digitaliseren van haar museumcollectie, waardoor de toegankelijkheid van de collectie wordt vergroot. In het tweede deel van 2012 kon de bezoeker in de Serrazaal een kijkje nemen achter de schermen van het digitaliseringsproject ‘Digitising Contemporary Art for Europeana’ (DCA). Hier waren zeer tijdelijke kunstwerken te zien die speciaal voor het project werden opgesteld. Binnen het DCA-project digitaliseerde het museum 425 belangrijke installaties, sculpturen en assemblages van hedendaagse kunstenaars uit de collectie.

Bijzondere kunstwerken

De digitaliseringswerkzaamheden, zoals het hoogwaardig fotograferen van de kunstwerken en het registreren van verschillende onderdelen, vonden gedeeltelijk plaats in de Serrazaal. De opstelling van kunstwerken was wisselend en verschillende bijzondere werken uit de collectie passeerden de revu. Er was onder meer werk te zien van Erik van Lieshout, Carel Visser en Ger van Elk zien. Het museum streefde ernaar steeds drie werken enkele dagen te tonen.

Boijmans en DCA

In opdracht van de Europese Commissie digitaliseert Museum Boijmans Van Beuningen sinds 1 januari 2011 samen met 21 Europese musea en kunstinstellingen in totaal 27.000 hedendaagse kunstwerken. Onder de noemer ‘Digitising Contemporary Art for Europeana' digitaliseert het museum driedimensionale kunstwerken uit de collectie om deze uiteindelijk online toegankelijk te maken voor een breed publiek via de webportal Europeana. Vanaf 2013 is het digitale materiaal van de geselecteerde kunstwerken te bekijken op www.europeana.eu.

Online ontsluiten van collectie

Het DCA-project sluit aan bij de aandacht van Museum Boijmans Van Beuningen voor de online ontsluiting van de collectie. De collectie van het museum kunt u ook raadplegen via collectie.boijmans.nl en via alma.boijmans.nl. ALMA is een satellietwebsite van het museum die pre-industriële gebruiksvoorwerpen koppelt aan schilderijen en prenten waarop deze voorwerpen staan afgebeeld. Sinds april 2012 maakt Museum Boijmans Van Beuningen als een van de zes Nederlandse musea deel uit van het wereldwijde Google Art Project. Via deze portal zijn 112 kunstwerken uit de collectie in detail online te bezichtigen.