Vorige maandVolgende maandjuli 2012
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zaal 41


Tentoonstellingsoverzicht zaal 41, foto: Lotte Stekelenburg

Droog Design

Het werk van jonge, pas afgestudeerde ontwerpers werd in 1993 opgepikt door Gijs Bakker en Renny Ramakers en onder de naam ‘Droog Design’ gepresenteerd. Deze succesvolle samenwerking genereerde wereldwijd veel aandacht vanwege het frisse en humorvolle Nederlandse design. In De Collectie Vormgeving zijn van Droog Design onder meer ‘You cannot lay down your memory’ van Tejo Remy, de ‘Stopkraan’ van Dick van Hoff en de ‘Knotted Chair’ van Marcel Wanders.

Verhoudingen

Het zoeken naar een perfecte maatverhouding is van alle tijden, maar met de grote vormvrijheid van de 20e eeuw lijken ontwerpers hier steeds vaker een houvast in te zoeken. Onder meer ‘Fauteuil à dossier basculant (Model B301)’ van Le Corbusier en zijn collega’s Charlotte Perriand en Pierre Jeanneret is te zien, die ontwikkeld is op basis van de gulden snede. Richard Hutten start zijn No Sign of Design serie vanuit een archaïsche tafelvorm welke toe te passen is als een kast, een tafel of een bankje.

Stoel uit een stuk

Met de komst van nieuwe productietechnieken en materialen ontstaat de uitdaging om een stoel uit zo min mogelijk onderdelen te maken. In De Collectie Vormgeving is het onderzoek naar deze ontwikkeling te zien, met de stoelen van Mart Stam, Gerrit Rietveld, Metz & Co en Verner Panton.

Mutant Materials

Het oorspronkelijke onderscheid tussen verschillende materialen zoals glas, textiel, keramiek of kunststof verandert in de jaren 80. Door de ontwikkeling van technische composieten wordt het mogelijk om verschillende eigenschappen van materialen samen te brengen in een nieuw materiaal. Voorbeeld van Mutant Materials in de opstelling is gereedschap als een tang en een ijspriem.