Vorige maandVolgende maandmaart 2012
di wo do vr za zo ma
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

İstanbul Modern - Rotterdam

vanaf 10 maart 2012 t/m 10 juni 2012

Tentoonstelling İstanbul Modern in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Lotte Stekelenburg Taner Ceylan - Alp on a White Background, 2006 Tentoonstelling İstanbul Modern in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Lotte Stekelenburg Nezaket Ekici, Emotion in Motion [Emotie in beweging] (2002) Tentoonstelling İstanbul Modern in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Lotte Stekelenburg Ramazan Bayrakoğlu, Fire [Brand] (2010) Hale Tenger, Beirut (2005-2007) Tentoonstelling İstanbul Modern in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Lotte Stekelenburg Ayşe Erkmen, PFM – 1 and Others [1 en anderen] Tentoonstelling İstanbul Modern in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Lotte Stekelenburg Nil Yalter, The Headless Woman or the Belly Dance [De vrouw zonder hoofd of de buikdans] (1974) Balkan Naci İslimyeli, Straitjacket [Keurslijf] (1990) Sarkis, The Stained Glass of the Innocents (prototypes) [Het gebrandschilderde glas van de onschuldigen (prototypes)] (2007) İnci Eviner, New Citizen I-II-III [Nieuwe inwoner I-II-III] (2009)

In het kader van 400 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Turkije, wisselen Museum Boijmans Van Beuningen en İstanbul Museum voor Moderne Kunst dit voorjaar een selectie van hun Collectie uit. Op 10 maart opent in Rotterdam de tentoonstelling ‘İstanbul Modern’, en op 16 februari opende de tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ in Istanbul.

İstanbul Modern - Rotterdam

Hoofdconservator Levent Çalıkoğlu heeft veertien verschillende kunstenaars uit verschillende periodes van de jaren 70 tot nu geselecteerd. Er is werk te zien van onder meer İnci Eviner, Taner Ceylan en Sarkis. De laatste is deze zomer ook verantwoordelijk voor de installatie in de Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven.

Contrasten, kritiek en emotie

İnci Eviner combineert in ‘New Citizen I-II-III’ (2009) een muurschildering waarin traditioneel Europees behang contrasteert met decoratieve Ottomaanse tegels en verwerkt hierin 3 video’s met bewegende beelden over de traditionele tekentaal. De politieke lading in haar werk zorgt voor stof tot nadenken.
Sarkis gebruikt voor zijn werken een scala aan materialen en technieken. In de tiendelige glas-in-loodserie die tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn zijn figuren uit de film The Lord of the Rings geportretteerd. Normaal gesproken gloeien de kleuren van een glas-in-loodraam op door het natuurlijke (zon)licht dat er op schijnt, maar bij dit werk worden de ramen juist in een verduisterde ruimte geplaatst.
Hale Tenger houdt zich in haar werk met name bezig met het ontdekken van de eigen identiteit en is kritisch over de opstelling van het Oosten ten opzichte van het Westen, en andersom. Haar video ‘Beiroet’ (2005-2007)is een loop en laat de gevel van een hotel zien. Terwijl op de achtergrond explosies en sirenes klinken, wapperen de gordijnen van het hotel zachtjes in de wind.
Nezaket Ekici is opgegroeid in Duitsland waar ze nu nog steeds woont en werkt. In haar performance ‘Emotion in Motion’ (Gevoel in Beweging) uit 2002 kust ze drie dagen lang de kamer waarin ze zich bevindt en alles wat daar aanwezig is. Zo maakt Ekici van de ruimte en van haar lichaam een kunstwerk op zich.

Istanbul de culturele hotspot

Istanbul is een culturele hotspot, wat door zijn unieke ligging in zowel Europa als Azië verschillende invloeden meekrijgt. Zowel de Europese als de Arabische cultuur is terug te zien in de geselecteerde werken uit de tentoonstelling. De uiteenlopende kunstwerken in de tentoonstellingen İstanbul Modern, waaronder schilderkunst, video’s en installaties, bevatten thema’s als verbeelding, identiteit, recente politieke spanningen en visuele cultuur.

Boijmans in Istanbul

Tot en met 6 mei toont het museum werken van 28 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars rondom het thema Human Encounters in İstanbul Modern. In deze tentoonstelling 'La La La Human Steps' staan kunstenaars centraal, waarvan de werken zich in historische, persoonlijke of maatschappelijke zin verhouden tot het mensbeeld.

Rondleidingen / Rehberli Tur

Bij de tentoonstelling wordt een rondleiding aangeboden in Nederlands, Engels en Turks, om te reserveren klik hier.