Vorige maandVolgende maandfebruari 2012
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Interventie #20 Evelyne Janssen - POPHOUSE!

vanaf 11 februari 2012 t/m 12 augustus 2012

Evelyne Janssen in haar atelier, 1995, foto: Wubbo de Jong/MAI foto: Lotte Stekelenburg foto: Lotte Stekelenburg Opening Evelyne Janssen. Foto: Fred Ernst foto: Lotte Stekelenburg Opening Evelyne Janssen, foto Fred Ernst Opening Evelyne Janssen. Foto: Fred Ernst

Vanaf februari daalt een speels, associatief, ogenschijnlijk ongeordend miniatuur-universum neer in het hart van het museum. Evelyne Janssen (1965) installeert in de vier kamers van het klaverblad en zelfs de bezemkast ensembles van haar objecten en tekeningen: “een extreem geval van poppenhuis en ‘an extreme case of Dollhouse’, wat samen POPHOUSE! wordt”, aldus Janssen.

Van huisaltaar tot huiskamer

Met haar ensembles creëert Evelyne Janssen in elke kamer steeds een nieuwe wereld. De bezemkast is omgebouwd tot een soort huisaltaar, met geluidsopnames en foto’s van haar vader Pierre Janssen (1926-2007). Hij is voor velen bekend als presentator van een kunstprogramma in de beginjaren van de Nederlandse televisie. Zij noemt dit de ‘uitblaasruimte’, naar citaat van haar vader. Hij bedoelde hiermee de koffiekamer in het Gemeentemuseum Arnhem, waar hij directeur was. Hier kunnen bezoekers even pauze nemen. In de kamer ‘The Real Life of Design’ staan onder meer bankjes uit de designcollectie van haar ouders. Vanaf deze bankjes kan men de animatiefilms ‘De avonduren van Streep’ en ‘Ziep de Film’ bekijken. Deze heeft Janssen samengesteld uit serie tekeningen. Een andere kamer, ‘Being in the Beanery’ (vrij naar Kienholz) hangt vol met kleine werken die luchtig lijken, maar herinneringen zijn aan overleden dierbaren.

Verzameling werelden

Evelyne Janssen woont en werkt in Rotterdam. Sinds haar jeugd verzamelde zij onder meer duizenden stuks speelgoed. Met deze en andere objecten creëert zij kunstwerken. Janssen ziet haar kunstenaarspraktijk als: “..een kijkspel voor oud en jong en een groot autobiografisch verslag van mijn dag en dagen.”

'In residence'

Evelyne Janssen nodigt de bezoeker uit om in haar werelden te stappen en zich te laten inspireren door de veelheid, de diversiteit en de verborgen verhalen. Zij zal de eerste weken van de tentoonstelling nog aan het werk zijn in het museum en als een soort 'artist in residence' werken in het museum. Wellicht komt u haar een keer tegen?

Interventie #20 Evelyne Janssen - POPHOUSE! valt onder het beleid van de Stadscollectie. Sinds 1987 verzamelt en presenteert Museum Boijmans Van Beuningen beeldende kunst en design van Rotterdamse makers. De Stadscollectie omvat inmiddels duizend objecten uit de periode 1945 tot nu.