Vorige maandVolgende maandfebruari 2012
di wo do vr za zo ma
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Meneer Delta - Een galeriehouder en verzamelaar in het museum

vanaf 11 februari 2012 t/m 20 mei 2012

Directeur Sjarel Ex ondertekent de papieren voor de schenking van Hans Sonnenberg. Foto:  Fred Ernst Hans Sonnenberg zet zijn handtekening voor de schenking van vijftien schilderijen. Foto: Fred Ernst Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Lotte Stekelenburg Tentoonstellingsoverzicht. Foto: Lotte Stekelenburg Allen Jones - Black Enchantress, 1967 Peter Saul - Ice Box, 1961 Asger Jorn - Plein Air with Noseless Horsess, 1959 Piero Manzoni - Linea (1959) Claes Oldenburg - Baked Potato, 1966 Hans Sonnenberg in galerie Delta. Foto: Vincent Mentzel Opening Meneer Delta. Foto: Fred Ernst Opening Meneer Delta. Foto: Fred Ernst Jean-Michel Basquiat - Kings of Egypt II, 1982 Shinkichi Tajiri - Seed (No 7), 1960 Constant - Vogel, 1949

Deze winter presenteert het museum een tentoonstelling en een publicatie ter ere van het vijftigjarige jubileum van de Rotterdamse galerie Delta. Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de galerie en daarnaast fervent kunstverzamelaar, heeft sinds de opening van Delta in 1962 een niet te onderschatten rol gespeeld binnen de Rotterdamse kunstwereld.

In 2000 gaf Sonnenberg het museum carte blanche om uit zijn eigen verzameling vijftien kunstwerken te kiezen, die als ‘promised gift’ deel zouden uit gaan maken van de museumcollectie. Deze belangrijke schenking vormt de kern van de tentoonstelling in de Willem van der Vorm galerij van het museum. Aankopen die het museum bij de galerie deed vullen de tentoonstelling aan, samen met enkele werken uit de privécollectie van Sonnenberg zelf. De tentoonstelling concentreert zich op kunstwerken uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het museum toont een kleine veertig werken, die onder te brengen zijn binnen zes moderne kunststromingen: Cobra, informele kunst, ZERO, popart, nieuwe figuratie en het neo-expressionisme van de jaren tachtig.

Van Basquiat tot Manzoni

In de Willem van der Vorm galerij is werk te zien van Jean-Michel Basquiat, die Sonnenberg in 1982 als eerste in Nederland introduceert en van de Japanse Yayoi Kusama, van wie sinds kort ook haar ‘spiegelkamer’ permanent in het museum wordt getoond. Ook toont het museum werk van onder andere de Engelse Pop Art kunstenaar Allen Jones, Cobra kunstenaar Karel Appel en ZERO kunstenaar Piero Manzoni. Van Manzoni, waarmee Sonnenberg eind jaren vijftig uitvoerig contact onderhield, toon het museum onder andere Corpo d’aria (1959-60), uit een serie multiples die bestaan uit een standaard en een grote witte ballon. De koper van dit kunstwerk diende de ballon zelf op te blazen. Voor de variant met adem van de kunstenaar, betaalde men extra per liter adem.

Lees meer over de kunstwerken op de Collectie Online.

Galerie Delta

Galerie Delta stond samen met galeries als Espace (Amsterdam) en Nouvelle Images (Den Haag) aan de basis van het Nederlandse galeriewezen en was in Rotterdam de eerste galerie die zich uitsluitend richtte op eigentijdse kunst. Sonnenberg was zeer goed geïnformeerd over nieuwe kunststromingen, reisde regelmatig in Europa en naar de VS en wist internationale ontwikkelingen naar de havenstad te halen. Tevens was hij zich ervan bewust dat ook Rotterdamse kunstenaars een podium nodig hadden. Vanaf het begin toonde hij werk van belangrijke Rotterdammers als Daan van Golden, Woody van Amen en in recentere jaren van Diet Wiegman, Charly van Rest en Paul Cox.

De tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ 
is mede mogelijk gemaakt met de steun van Ploum Lodder Princen Advocaten en Notarissen en Stichting Harten Fonds.
 

Boijmans Studie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt de publicatie 'Meneer Delta, 50 jaar galeriehouder in Rotterdam'. Deze publicatie wordt uitgegeven in de reeks Boijmans Studies. Aan de hand van nog niet eerder onderzocht bronnenmateriaal wordt ingegaan op de geschiedenis en betekenis van een unieke Rotterdamse galerie en op de belangrijke rol van Hans Sonnenberg als verzamelaar en promotor van eigentijdse kunst. De vijftien werken waaruit de promised gift bestaat, worden in deze publicatie apart beschreven en afgebeeld.

De Nederlandstalige publicatie is vanaf 11 februari in de museumwinkel te koop en nu al online te bestellen via de webshop.