Vorige maandVolgende maandjanuari 2012
di wo do vr za zo ma
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
lezingen

Themamiddag Marijke van Warmerdam

zondag 22 januari

14:00 uur

Gratis, excl. entree museum
Reserveren
Marijke van Warmerdam, Light, 2010, film loop, kleur, 1:30 min. (film still)

 

Op zondag 22 januari is er een middag in het teken van Marijke van Warmerdam. Gastconservator Jan Debbaut vertelt tijdens deze middag over de totstandkoming van de tentoonstelling Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte. Gastspreker Bart Rutten vertelt over de kunsthistorische context van het geprojecteerde beeld en de bijzondere positie die het werk van Marijke van Warmerdam daarin speelt. Daarnaast zal hij ingaan op de gedaante veranderingen die deze werken van Van Warmerdam in de loop der jaren hebben ondergaan om de vitaliteit van het bewegende beeld te onderstrepen. Na de lezingen wordt een korte film over Marijke van Warmerdam vertoond van filmmaker Rudolf Evenhuis.

Jan Debbaut
Kunsthistoricus Jan Debbaut studeerde in 1973 af aan de Rijksuniversiteit Gent. Vanaf 1977 was hij werkzaam als conservator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Van 1986 tot 1989 was hij directeur-generaal van de Vereniging voor Tentoonstellingen van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In 1988 werd Debbaut directeur van het Van Abbemuseum, waar hij tot 2003 werkzaam was. Hier organiseerde hij in 1997 de tentoonstelling Enkel, dubbel, dwars van Marijke van Warmerdam. Hij vervolgde zijn carrière als directielid van Tate Modern en Tate Gallery in Londen. Sinds 2006 werkt hij vanuit Londen als zelfstandig conservator en raadgever, onder meer aan de reizende tentoonstelling Gilbert & George uit 2007. In 2009 werd Debbaut benoemd tot buitengewoon hoogleraar van de leerstoel ‘Presentatie van Moderne en Hedendaagse Beeldende Kunst’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bart Rutten
Bart Rutten is kunsthistoricus en specialist op het gebied van film- en videokunst. Sinds 2008 is hij conservator beeldende kunst bij het Stedelijk Museum in Amsterdam en hij maakte deel uit van het content team van The Temporary Stedelijk 1 en 2, waarvoor hij onder andere TV as… en Cultured Nature samenstelde. Daarvoor werkte Rutten van 2005 tot 2008 bij het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch waar hij als curator optrad van diverse groeps- en solotentoonstellingen, en bij Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk, ook wel bekend als Montevideo), als hoofd van de afdeling presentatie. Naast zijn functie bij het Stedelijk is hij lid van een aantal adviesraden, waaronder de One Minute Foundation. Rutten was tevens gastspreker over het onderwerp geschiedenis van de videokunst op diverse kunstopleidingen en universiteiten zowel binnen Nederland als daarbuiten en hij presenteert elke maand een item over hedendaagse kunst op televisie (voor de AVRO).

Marijke van Warmerdam
Marijke van Warmerdam woont en werkt in Amsterdam en Karlsruhe. Haar werk was te zien in vele belangrijke internationale tentoonstellingen, waaronder de biënnales van Venetië, Sydney, Berlijn en Gwangju en tijdens Documenta X in Kassel. Haar werk werd meerdere malen getoond op Art Unlimited tijdens Art Basel. Ze heeft retrospectieve tentoonstellingen gehad in het Van Abbemuseum, het Migros Museum in Zürich, het ICA in Boston, MuHKA in Antwerpen en recentelijk bij Fruitmarket in Edinburgh en IKON in Birmingham. Haar oeuvre is vertegenwoordigd in diverse internationale collecties, onder meer in het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Stedelijk Museum in Amsterdam en sinds kort in Museum Boijmans Van Beuningen.

U kunt op zondag 22 januari, voorafgaand aan de themamiddag, ook een rondleiding volgen over de tentoonstelling door kunstrecensent Anne Berk. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.