Vorige maandVolgende maandseptember 2011
di wo do vr za zo ma
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Nieuwe inzichten omtrent collecties Dr. Elie van Rijckevorsel

Indische batiks en koloniale meubels, wapens uit Borneo, manden uit de Molukken, Europees glaswerk, Oosters porselein en nog veel meer. Vanaf 24 september brengt de tentoonstelling ‘Een verzameling verzamelingen’ de uiteenlopende collecties van Rotterdammer Dr. Elie van Rijckevorsel samen. Een aantal collectiestukken, zoals de bokaal 'Lady Harvey' en een pronkstilleven is opnieuw onderzocht en heeft geleid tot nieuwe inzichten. Lees hier over de nieuwe ontdekkingen 

De tentoonstelling ‘Een verzameling verzamelingen’ toont een mix van ruim 250 objecten uit de collectie van Van Rijckevorsel. Audio-fragmenten uit zijn omvangrijke correspondentie vertellen in de tentoonstelling het verhaal van deze onvermoeibare verzamelaar.

Lady Harvey
Een van de topstukken uit de glascollectie is een monumentale glazen pronkbokaal. Dit object bevat een gegraveerd panorama van de stad Hamburg met een verguld zilveren deksel. In 1916 schonk Van Rijckevorsel deze bokaal aan Museum Boymans en sindsdien heeft het glas de bijnaam 'Lady Harvey Glas'. Tot kort geleden was het onbekend wie deze mysterieuze Lady Harvey was. Maar na kunsthistorisch onderzoek weten we nu wie de geheimzinnige Lady Harvey is: een Schotse aristocrate uit wiens nalatenschap Van Rijckevorsel dit glas heeft kunnen verwerven ten bate van Museum Boymans.

Pronkstilleven
In 1910 schonk Van Rijckevorsel een 17de-eeuws pronkstilleven, waarvan tot op heden niet bekend was wie de schilder was. Nieuw onderzoek naar de diverse afgebeelde voorwerpen op dit stilleven door  Alexandra Gaba-van Dongen (conservator pre-industriële vormgeving Museum Boijmans Van Beuningen) samen met stillevenspecialist Fred Meijer van de Rijksbureau voor het Kunsthistorische Documentatie zorgde voor een nieuwe toeschrijving aan de Antwerpse schilder Petrus Willebeeck (Antwerpen voor 1620 - Antwerpen? na 1647/48).

Jubileumboek
De onderzoeksresultaten zijn te vinden in het jubileumboek dat wordt uitgegeven door de Erasmusstichting met als titel 'Wie teveel omhelst houdt weinig vast. Elie van Rijckevorsel 1845-1928'. Het rijk geïllustreerde jubileumboek is te koop voor €14,50 in de museumwinkel.

Ook het Maritiem Museum, het Wereldmuseum, het Natuurhistorisch Museum en Museum Rotterdam tonen dit najaar de stukken uit de verzameling van Elie van Rijckevorsel. Meer weten? Kijk hier!

Bekijk ook eens de aflevering uit de serie ‘Rotterdammers van formaat’ (binnenkort op arttube.boijmans.nl) over Elie van Rijckevorsel. Meer informatie over de museumcollectie vindt u op collectie.boijmans.nl en alma.boijmans.nl

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Erasmusstichting.

Themamiddag
Op zondag 6 november vertellen medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen, het Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Natuurhistorisch Museum en het Wereldmuseum over het leven en werk van mecenas, wetenschapper en wereldreiziger Dr. Elie van Rijckevorsel.